Конфликтът в Близкия Изток продължава, унищожена е единствената Ковид лаборатория в Газа (обновена)

OFFNews 18 май 2021 в 15:29 3691 0

Снимка АП/БТА

За пръв път от началото на боевете между Израел и Хамас напрежението сякаш намалява и в Газа.

Израел заяви, че засега ще продължи с офанзива за унищожаване на бойните способностите на въоръжените фракции Хамас и Ислямски джихад и ракетните атаки продължават.

Световни сили призоваха за прекратяване на най-яростната ескалация в конфликта от години, в която властите на Газа твърдят, че са убити 212 палестинци, включително 61 деца и 36 жени.

Жителите на Газа преброиха поне 60 израелски удара между полунощ и 10 часа сутринта, с подобен интензитет като предишните нощи. Но здравните власти в Газа заявиха, че нямат съобщения за смъртни случаи. Жертвите в Израел също бяха от предишните дни.

По-късно BBC съобщи, че в Израел са убити двама медици. Мъжете, за които се смята, че са чуждестранни работници, са били убити при ракетна атака близо до границата на Газа в южната част на Израел.

От спешните служби Маген Давид Адом казват, че мъжете, които са на около 30 години, са починали от раните си, след като са били ударени от шрапнели.
Още седем души са ранени при нападението и се лекуват в болница в град Беершева, а един от тях е в тежко състояние.

Палестинците твърдят, че израелските въздушни удари за една нощ са засегнали граждански сгради и инфраструктура в ивицата Газа.

Официалната палестинска информационна агенция Уафа съобщава, че военни самолети са били насочени към цивилни сгради и някои пътища в близост до джамията Ал-Катиба в западната част на град Газа, къща в северния квартал Ал-Наср, а също така са атакували районите Ал-Туфа и Шуджая.

Докладът на Уафа съобщава и че е имало повече от 50 атаки срещу домове и цивилни съоръжения в северните градове Бейт Лахия и Джабалия, причинявайки "огромни щети".

Израелските удари късно в понеделник унищожиха единствената лаборатория за изследвания за COVID-19 в Газа и нанесоха щети на офиса на Катарския Червен полумесец, съобщава агенция Франс прес.

Израел заяви, че атаките са били насочени към тунелите на Хамас, командири на бойците и ракетни установки.

В Израел през нощта сирените показаха, че палестинските ракетни залпове са фокусирани върху погранични райони, а не върху градовете във вътрешността - въпреки заплахата на Хамас в понеделник да поднови атаки с по-голям обсег срещу Тел Авив.

Израел заяви, че над него са изстреляни над 3350 ракети от Газа, някои от които са пропаднали, а други са свалени от неговата противовъздушна отбрана "Железен купол". Според страната силите са убили най-малко 140 бойци от Хамас или Ислямски джихад в Газа.

Заради предполагаемо възможно разпространение на насилието израелските военни заявиха, че войските са застреляли палестинец, който се е опитал да ги атакува с пистолет и импровизирани експлозиви в окупирания Западен бряг и че са свалили безпилотен летателен апарат близо до границата с Йордания във вторник.

Масова стачка започна във вторник в Източен Йерусалим, арабски градове в Израел и в окупирания от Израел Западен бряг, с публикации в социалните медии, носещи палестинския флаг и призоваващи за солидарност "от морето до реката".

Палестински компании в Източен Йерусалим бяха затворени, включително в Стария град и в смесения еврейско-арабски пристанищен град Хайфа в Северен Израел. Организаторът на протеста Раджа Заатар съобщи пред Ройтерс, че стачката е затворила 90% от обектите в арабските квартали.

Главният говорител на израелската армия, бригаден генерал Хидай Зилберман, заяви, че продължава да действа в Газа в съответствие с целевия списък за следващите 24 часа.

"Хамас" започна ракетното си нападение миналия понеделник след седмици на напрежение заради съдебно дело за изселване на няколко палестински семейства в Източен Йерусалим и в отмъщение за сблъсъци на израелската полиция с палестинци край джамията Ал-Акса, най-святото място на исляма, по време на мюсюлманите свещен месец Рамадан.

Международните реакции

Джо Байдън каза, че Израел има право да се защитава срещу безразборни ракетни атаки, но насърчава страната да положи всички усилия за защита на цивилните. Това заяви Белият дом по повод разговора на президента с израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник.

Медиаторите от Египет и ООН също засилиха дипломатическите усилия, докато Общото събрание на ООН ще заседава в четвъртък, за да обсъди насилието.

Висшият американски военен офицер, армейският генерал Марк Мили предупреди в понеделник, че насилието може да се разпространи.

"Моята оценка е, че рискувате по-широка дестабилизация и рискувате цяла поредица от негативни последици, ако боевете продължат", каза Мили пред репортери, преди да кацне в Брюксел в понеделник за разговори със съюзници от НАТО. "В ничий интерес не е да продължава да се бори." 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова всички страни да защитят цивилните.

Той каза, че не е видял никакви доказателства от Израел относно предположението, че Хамас работи от сграда, в която се помещават медии - включително базираната в САЩ Асошиейтед прес - която беше унищожена при израелски ракетен удар през уикенда. 

Хамас, който е определен за терористична група в голяма част от Запада, отрече да има офиси в сградата.

"Това са неверни твърдения и опит за оправдаване на престъплението, насочено към цивилната сграда", каза говорителят на Хамас Фаузи Бархум.

Френският президент Еманюел Макрон посрещна египетския президент Абдул Фатах ал Сиси за разговори в двореца „Елизе“ в Париж, а към тях онлайн а се присъедини и Йорданският крал Абдула.

"Както вие двамата, аз също съм изключително притеснен от развитието на ситуацията в Израел и в палестинските територии", каза Макрон в хода на разговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови