Конфискуваха 1090 препарирани животни на стойност над 29 милиона евро в Испания

OFFNews 11 април 2022 в 09:49 2570 0

Снимка Гражданска гвардия на Испания

Испанската гражданска гвардия откри частна колекция на 1090 препарирани животни на стойност над 29 милиона евро във Валенсия, като част от животните са от защитени видове. Експонатите ще бъдат конфискувани. 

След подробен анализ е станало ясно, че това е една от най-големите в Европа частни колекции. От откритите екземпляри 405 са обект на "Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора", известна още като Вашингтонската конвенция.

Някои от животниските видове вече са изчезнали -  газелата "Орикс дама", конската антилопа "Адакс" и бенгалския тигър. Разследването е започнало през ноември 2021 г. след получаване на данни за две лица, свързани с предполагаема контрабанда.

В операцията са участвали служители на Екипа за защита на природата към Гражданската гвардия, които в сътрудничество с Европол са разкрили местоположението на колекцията и благодарение на "Интегрираната система за управление и контрол на качеството и околната среда" са успели да идентифицират защитените видове.

Сред тях са открити гепард, леопард, лъв, рис, полярна мечка, снежен леопард, бял носорог и 198 броя слонски бивни.

Предстои анализ на документите за притежанието на животинските видове и евентуален съдебен процес срещу собственика на частната колекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!