Комисия в ЕП препоръча сваляне имунитета на гръцки евродепутат, обвинен в изнасилване

OFFNews 31 май 2023 в 10:40 1276 0

Алексис

Снимка АНА-МПА

Алексис Георгулис

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент реши вчера да бъде вдигнат имунитетът на гръцкия евродепутат Алексис Георгулис, срещу когото миналия месец бяха повдигнати обвинения за изнасилване, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Следващата стъпка е свалянето на защитата на Герогулис да бъде гласувано на пленарно заседание на Европарламента, което вероятно ще стане утре.

Малко след Великден белгийската прокуратура поиска имунитета на Георгулис, евродепутат от СИРИЗА и популярен актьор, по обвинение в изнасилване и нанасяне на телесна повреда от члена на Политическия съвет на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Елени Хронопулу. В момента тя е юридически съветник на Европейската комисия. Хронопулу твърди, че инцидентът е станал през 2020 г.

Адвокатът на Георгулис Матина Малла, цитирана от АНА-МПА, оцени положително решението на комисията. Според изявлението ѝ самият евродепутат е настоявал за максимално съкращаване на процедурата, за да може да се информира за повдигнатите срещу него обвинения и да даде показания.

След оповестяването на обвиненията срещу него миналия месец Георгулис категорично отхвърли твърденията на Хронопулу и ги определи като "лъжливо и клеветническо обвинение", което "вероятно неслучайно" е отправено към него само дни преди парламентарните избори в Гърция на 21 май. В социалните мрежи тогава той заяви, че за да не навреди на дейността на СИРИЗА, подава оставка като член на партията и на групата й в Европарламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови