Комисия разследва контакти между екипа на Тръмп и Русия

OFFNews 02 март 2017 в 08:28 3743 2

Комисия разследва контакти между екипа на Тръмп и Русия

Комисията за разузнаването на Камарата на представителите на САЩ ще разследва твърденията за съглашателство между екипа на Доналд Тръмп в кампанията на президентските избори и Русия, съобщава БТА, като се позовава на Ройтерс.

Според появилата се информация министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс е имал срещи с руски служители, за да обсъжда въпроси по предизборната кампания.

"Постигнахме писмено споразумение между малцинството и мнозинството в комисията за разузнаването на Камарата да разследваме твърденията за руско съглашателство с предизборния екип на Тръмп", заяви най-високопоставеният представител на демократическото малцинство в комисията Адам Шиф.

Комисията съобщи в изявление, че нейният председател републиканец Девин Нунес и Шиф са се договорили разследването им да търси отговори на въпроси като: "Дали руските активни мерки включват връзки между Русия и лица, свързани с политически кампании или други граждани на САЩ?"

Джеф Сешънс отрече твърденията на вестник "Вашингтон пост", за това, че е водил два разговора с руския посланик в САЩ по време на президентската кампания миналата година. Министърът заяви, че няма представа за какви твърдения става дума и подчерта, че те са неверни. 

Сешънс е един от хората, които отдавна подкрепят президента Доналд Тръмп и беше негов политически съветник, когато Тръмп бе кандидат за президент на републиканците.

Когато на изслушванията в Сената за утвърждаването му като министър и главен прокурор, Сешънс е бил попитан дали "някой свързан" с кампанията е имал някакви връзки с руснаци, той не е съобщил, че е имало такива контакти.

"Вашингтон пост" писа, че Сешънс е имал две срещи с руския посланик Сергей Кисляк - през юни и през септември.
Говорителка на министъра обаче заяви, че той не е споменал в Сената за контактите си с Кисляк, защото те не са били свързани с предизборната кампания, какъвто е бил въпросът. По онова време Сешънс е бил член на Сената и на комисията по въоръжените сили и само миналата година е водил повече от 25 разговора с чужди посланици, подчерта говорителката му Сара Флорес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови