Следващият имиграционен указ на Тръмп идва до дни

Отпада забраната за иракчани и за влизането на сирийски бежанци за неограничено време

ОFFNews Последна промяна на 01 март 2017 в 10:35 3718 2

В новия указ на американския президент Доналд Тръмп за имиграцията Ирак ще бъде изваден от черния списък на страните, на чиито граждани ще бъде наложена временна забрана да влизат в Съединените щати.

Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите, пише БТА. Те се позовават на последния вариант на нормативния акт, който се очаква да бъде подписан от Тръмп през идните дни.

Президентът е решил да извади Ирак от черния списък под натиска на Пентагона и Държавния департамент, които виждат в близкоизточната страна ключов партньор в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава".
С първия указ на Тръмп, чието действие бе спряно от федерален съд, на гражданите на Ирак и още шест страни с преобладаващо мюсюлманско население бе наложена временна забрана за влизане в Съединените щати за период от 90 дни. Останалите шест държави - Иран, Сирия, Йемен, Либия, Судан и Сомалия - остават в черния списък.

Новият указ съдържа и други промени. Например, той не налага забрана за влизане на сирийски бежанци в Съединените щати за неопределен период. Указът предвижда 120-дневен пълен мораториум върху приемането на бежанци в САЩ.