Комерсантъ: Делото срещу Пригожин не е прекратено, следовател от ФСБ продължава разследването

OFFNews 26 юни 2023 в 11:35 2153 2

Снимка Getty Images

Това е последният път, в който е видян Евгений Пригожин - при оттеглянето от Ростов на Дон.

Към сутринта на 26 юни наказателното производство по чл. 279 от НК за организиране на въоръжен бунт, по коетно основен обвиняем е основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, не е прекратено, съобщи московското издание „Комерсантъ“. Следовател от следствения отдел на ФСБ на Русия продължава разследването по случая, допълва изданието.

Производството беше започнато на 23 юни, а за неговото прекратяване обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след съобщението за приключили с успех преговори между Пригожин и президента на Беларус Александър Лукашенко.

В резултат на разговорите беше обявено, че силите на ЧВК „Вагнер“ спират марша си към Москва, напускат окупирания от тях Ростов на Дон и се връщат в полевите си лагери. Според инфорамицята от нощта в събота срещу неделя Евгений Пригожин трябваше да напусне Русия и да се установи в Беларус, бойците му да не бъдат преследвани съдебно, а онези, които не са участвали в метежа, да сключат договори за военна служба с Министерството на отбраната РФ. На въпроса на журналисти за гаранции за договореното, Песков отговори, че гаранция е думата на Песков.

В неделя някои медии и канали в Telegram съобщиха, че Генералната прокуратура, която преди това е признала решението на следователя на ФСБ да започне дело за бунт като законосъобразно и оправдано, е отменила това решение и следователно наказателното преследване на срещу Пригожин също би трябвало да е прекратено. Източник на Комерсант от прокуратурата, обаче, казва решението за образуване на наказателно дело все още не е отменено и разследването на бунта продължава. Според източника на Комерсант е минало твърде малко време, за да се вземе друго решение.

Междувременно от момента на изтеглянето на частите на „Вагнер“ от Ростов на Дон местоположението на Евгений Пригожин не е известно. От пресслужбата му обясняват, че Готвача на Путин, прозвище, което вероятно вече бизнесменът ще загуби, ще отговори на всички въпроси, когато има връзка с интернет.

В руските медии се появяват все повече подробности за кулисите на водените в събота преговори с метежниците. Според „Комерсантъ“ разговори са водени по различни канали и в тях, освен служители на Министерството на отбраната, включително тези, които са воювали заедно с ЧВК „Вагнер“ в Сирия и Украйна, са участвали и други държавни служители. В съботния следобед към опитите за помирение се е присъединил и Александър Лукашенко, с когото Пригожин е приятел повече от 20 години.

Безусловното прекратяване на наказателното преследване срещу Пригожин може да има сериозно деморализиращо влияние върху обществото, смятат руски юристи в сферата на наказателното право. И проблемът не е само в опита за метеж. Действията на Пригожин само в рамките на 24 часа метежна активност влизат в състава на най-малко 10 престъпления, описани в Наказателния кодекс на Руската федерация – като се започне от предприемането на бойни действия по пътищата на Русия до иззетите при обиск в офиса на „Вагнер“ пари, подправени паспорти и прочие. Приложим е дори текстът за разпространяване на фейкове за армията, а наказанията за този коктейл от престъпления варира от 20 години затвор до „пожизнено“ – доживотен затвор, коментира юристът Алексей Прянишников. Ето част от възможните обвинения:

чл. 205 част 2. Убийството на две или повече лица се наказва с доживотен затвор.

чл. 207.3. Публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация - до 15 години

чл. 212. Масови безредици (или публични призиви за тях) - до 15 години.

чл. 215.4.ч.2 Незаконно проникване в охраняван обект - до 4 години.

чл. 267 част 1. Привеждане в неизправност на превозни средства или средства за комуникация - до 1 година.

чл. 275. Държавна измяна - до 20 години.

чл. 279. Въоръжено въстание - до 20 години.

чл. 280.4. Част 2 Публични покани за извършване на дейности, насочени срещу сигурността на държавата

чл. 327. част 3. Подправяне на документи - до 1 година.

чл. 359. част 1. Наемничество. Набиране, обучение, финансиране или друго материално подпомагане на наемник, както и използването му във въоръжен конфликт или военни действия - до 18 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

2

ImBlack

26.06 2023 в 12:13

Делото срещу Пригожин не е прекратено, защото ФСБ възнамеряват да го ликвидират.
Предполагам целта на целия цирка с пуча е била да изведе войниците си от Евразийската фашистка кочина, а той самият да се укрие и за сега успя.

2099

1

Mateevk

26.06 2023 в 11:45

Ама чак сега ли се сетихте за тези малки подробности? Или смятахте, че тотално зомбираната публика вече всичко може да преглътна?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки