"Комерсант": Русия e лидер по смъртност и самоубийства сред затворниците

OFFNews 15 март 2017 в 08:44 3064 3

Снимка sxc.hu

Русия е европейски лидер по смъртност и самоубийства сред лишените от свобода според годишния доклад на Съвета на Европа за условията в затворите, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Авторите на документа са открили в Русия най-пренаселените в сравнение с европейските страни места за изтърпяване на наказания, най-висока смъртност и най-много самоубийства сред затворниците. Русия е начело сред държавите на континента и по брой на осъдените за наркопрестъпления 25 на сто), а делът на затворените за убийства (27,8 процента) е по-голям само в Албания (39,4 на сто).

Според доклада, изготвен от Университета в Лозана, през 2015 г. във федерацията са излежавали присъди 642 500 души, включително близо 35 000 жени и 1700 непълнолетни. На 100 000 жители са се падали 439 200 лишени от свобода - почти четворно повече от средното за Европа.

По дял на жените затворнички (8,1 на сто при средно 5,2 на сто за Европа) Русия е на трето място след Андора и Лихтенщайн. Средната плътност в затворите за 2015 г. е 79 души на 100 места (по 4 кв. метра на човек) - доста по-ниско от средното за Европа (91,4 на 100 места).

Не са взети предвид статистически данни за Украйна, Полша, Исландия, Малта, Монако, отчасти за Босна и Херцеговина, тъй като тамошните власти не предоставили исканите сведения.

Европейският съд по правата на човека неведнъж е разглеждал искове за неоказване на медицинска помощ на затворници в Русия и е откривал нарушения на правото на живот и правото да не бъдат третирани жестоко, припомня юристката на правозащитния център "Мемориал" Татяна Глушкова.

Като причини за нискокачествените медицински грижи в руските затвори тя сочи недостига на квалифициран персонал, липсата на лекарства, включително против разпространени из лагерите болести като ХИВ и туберкулоза.

Според правозащитници, цитирани в "Комерсант", броят на ефективните присъди в Русия трябва да се намалява, а спестените средства за издръжка на лагери да се разходват за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

През декември 2016 г. руското правителство одобри концепция за федерална целева програма "Развитие на наказателно-изпълнителната система" до 2025 г., отбелязва "РБК".

В рамките й се предвижда проблемът с пренаселените затвори в Русия да бъде смекчен чрез изграждането на 11 изолатора, 14 режимни блока към следствените изолатори и 4 общежития в изправителните колонии. За осъществяването на програмата ще са необходими според инфлацията и текущите нужди по места от 54,9 до 167,2 милиарда рубли.

Най-много невинно осъдени в Русия излежават присъди "по политически мотиви, при все че у нас няма политически членове" в закона, заявява в интервю за "Московский комсомолец" правозащитничката Олга Романова.

Мнозина според нея "лежат незнайно защо", осъдени по член за "разпалване на омраза или вражда, също и унижаване на човешкото достойнство". Други имат присъди за публични призиви към осъществяване на екстремистка дейност - често пъти фактически за репостване или лайкване на материали в интернет.

Романова припомня нашумял случай с гражданския активист Илдар Данин, лежал според нея незаконно зад решетките няколко месеца за единични протести и неотдавна освободен. "Огромен дял от такива дела, съшити с бели конци, е свързан с наркотици - на един подхвърлили забранени вещества, на друг му направили провокация", добавя тя.

Правозащитничката споменава в тази връзка и присъдите за икономически престъпления в Русия. В момента подсъдими или следствени са 3700 руски бизнесмени, отбелязва в интервю за същото издание омбудсманът по правата на предприемачите Борис Титов. "Бизнес планът за хвърляне в затвора е преизпълнен", констатира "Московский комсомолец" в заглавието на материала.

Няма никакви предпоставки за подобряване на положението в руските затвори, коментира пред "Ведомости" Сергей Петряков, директор на правозащитната организация "Зона на правото".

Системата за изтърпяване на наказанията в Русия си остава практически автономна, няма намерение да се променя и само иска допълнителни средства от бюджета. Потокът от дела за изтезания по лагерите показва, че съветската система ГУЛАГ все още живее и процъфтява в Русия, заявява експертът пред вестника, цитиран от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

15.03 2017 в 13:40

Потокът от дела за изтезания по лагерите показва, че съветската система ГУЛАГ все още живее и процъфтява в Русия, заявява експертът пред вестника, цитиран от Би Би Си.

Падне ли ГУЛАГ, пада Русия!
Аха-ха-хахххх!
Значи ония нещастници дето вият всеки ден че Русия пада след като ВВП се пресели във Вечното царство да си правят харакири още сега и да не чакат. С Владимир Владимирович, и без него щам има ГУЛАГ - има Русия!
Аха-ха-хахххх!
Оправихте ми деня днес.

42249

2

Denis Rizanov

15.03 2017 в 13:36

Според доклада, изготвен от Университета в Лозана, през 2015г. във федерацията са излежавали присъди 642 500 души.

На 100 000 жители са се падали 439 200 лишени от свобода - почти четворно повече от средното за Европа.

Русия население: Към 1 януари 2014 година населението на Руската федерация е 143 666 931 души.

Ало преписвача, можеш ли да смяташ?
143666931:100000=1436.669=1437"стохилядарки" И тва без Крим.
1437х439200=631 130 400 затворници

7506

1

Мнозина според нея "лежат незнайно защо", осъдени по член за "разпалване на омраза или вражда, също и унижаване на човешкото достойнство". Други имат присъди за публични призиви към осъществяване на екстремистка дейност - често пъти фактически за репостване или лайкване на материали в интернет.
..........

Представям си ако го беше писало Дойче Веле какъв вой щяха да нададат форумните рускитутки.
Сега се спотайват като пръдня в гащи..