Командващият ВМС на Германия подаде оставка след хвалби на Путин

OFFNews 23 януари 2022 в 09:02 4630 5

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, предадоха световните агенции.

"Поисках от министърката на отбраната Кристине Ламбрехт да ме освободи незабавно от заеманата длъжност", се казва в изявление на адмирала. "Министърката прие искането".

Освен това вицеадмиралът беше нарекъл глупост идеята, че Русия иска да навлезе в Украйна.

Това, което Путин иска, "е да бъде уважаван", заяви военният във видеозапис, разпространяван в интернет, който беше заснет на среща на група за анализи, провела се в петък в Делхи. "Лесно е да му се даде уважението, което иска и което вероятно заслужава", добави Шьонбах.

Той определи като глупост идеята, че Русия иска да започне инвазия в Украйна.

Следобяд вицеадмиралът се извини, като нарече изказванията си необмислени.

"Това беше очевидно грешка", добави той в Туитър. Но в изявление по-късно вечерта той обясни, че е подал оставка, "за да не нанесе допълнителни вреди на германския флот и особено на Федерална република Германия".

Следобед германският посланик в Киев беше призован във външното министерство по повод изявлението на генерала, което украинските власти окачествиха като "напълно неприемливо", съобщава БТА.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

23.01 2022 в 09:31

Умните хора навсякъде им еб*ват майката....абсолютно неразбираемо е защо идиотите от Америка ръсят тия глупости...може би,за да се харесат на Памперса...В Крим си направиха референдум и хората се изказаха(при 60% руснаци-не виждам защо референдума да е недействителен),а и не сме чули там да има партизанска борба за присъединяване към Украйна.....а и кокошките знаят,че Крим е руски...и когато Никита подписал документа за предаване на Крим,се изказъл,че дават исконна руска земя на Украйна в знак на добросъседските отношения на двете страни...явно не е предполагал,че след 40 години,скапаните укри,ще се обърнатс/у ръката която ги хранеше и дондуркаше толкова години....то само с износ на жито не става....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки