Командирът на Беларуския батальон в Украйна е загинал при отблъскване на танкова атака

OFFNews 06 юли 2022 в 11:05 17368 1

Иван Марчук - Брест

Снимка Тадеуш Гичан

Иван Марчук - Брест

“Голяма загуба за Беларус и Украйна. Близо до Лисичанск при отблъскване на руска танкова атака е бил убит Иван Марчук - Брест, командир на батальон “Гигант” от беларуския полк “Кастус Калиноуски”. Няколко други беларуски доброволци се водят изчезнали или са взети в плен.” Това съобщи в Туитър беларуският журналист и общественик Тадеуш Гичан.

На 26 юни батальонът "Волат" от полка "Кастус Калиноуски" участва в сдържането на танков пробив на окупаторите в района на Лисичанск.

“Малка група наши бойци започнаха неравна битка с превъзхождащите сили на противника. След няколкочасово сражение руските части бяха отблъснати, с РПГ беше унищожена техника на врага, като само едно от нашите момчета беше леко ранено.” - разказаха от полка. Месомелачката започнала след това, когато срещу малкия отряд на беларусите били хвърлени тежки руски сили. В един момент връзката с отряда била изгубена.

В първите дни след сражението от ръководството на беларуския полк умишлено пазили тишина, за да осигурят възможност за евентуална размяна, ако доброволците са взети в плен.

“Сега прекъсваме мълчанието си, за да съобщим с болка в сърцата, че командирът на батальон „Гигант” с позивна Брест загина героично при изпълнение на своя боен дълг.” - пишат от командването на полка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови