Коктейли ''Молотов'' срещу синагога в Берлин

OFFNews 18 октомври 2023 в 14:01 1129 0

Снимка БТА/AP

Берлинска синагога е била атакувана с коктейли "Молотов" рано днес, съобщиха световните агенции.

Това се случва на фона на зачестилите случаи на антисемитски прояви в германската столица след новата ескалация на арабско-израелския конфликт. След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа полицията засили охраната на еврейските институции в Берлин и в цяла Германия. Въпреки това израелските знамена, които бяха издигнати в знак на солидарност пред кметствата в цялата страна, бяха свалени и изгорени. По вратите и стените на няколко сгради в Берлин, в които живеят евреи, беше изрисувана Звездата на Давид.

Общността "Кахал Адас Исроел" съобщи, че синагогата, която се намира в централния кварта Мите, е била атакувана с две запалителни устройства рано тази сутрин, като полицията потвърди информацията. Не се съобщава за ранени или загинали.

"Неизвестни лица хвърлиха два коктейла "Молотов" от улицата", написаха от общността в социалната мрежа "Екс".

В платформата е публикуван и видеозапис на полицейски служители, които разследват мястото пред синагогата, което е било отцепено.  В комплекса от сгради на общността "Кахал Адас Исроел" в центъра на Берлин се помещават синагога, детска градина и обществен център.

Полицията съобщи, че разследва "опит за сериозен палеж", извършен от двама души. Те се приближават пеш до синагогата в 03:45 ч. тази нощ, хвърлят два коктейла "Молотов", след това бягат. Извършителите са носели маски и към момента се издирват.

При огледа полицията отцепи комплекса. Въпреки това 30-годишен мъж се приближил до синагогата със скутер. При задържането му той крещял антисемитски лозунги, пише "Асошиейтед прес".

Полицията в Берлин съобщи, че през нощта е имало размирици между мюсюлмански имигранти и полицията в кварталите Нойкьолн и Кройцберг и при Бранденбургска врата в Берлин, при които са били ранени няколко полицаи. 

Реакции

Германският канцлер Олаф Шолц остро осъди нападението и заяви, че страната "никога няма да приеме да се извършват атаки срещу еврейски институции", предаде "Асошиейтед прес".

Реакция дойде и от посолството на Израел в Берлин, в което настояха за наказания за извършителите, предаде БТА.

"Вярваме, че германските правоприлагащи органи ще се отнесат към този случай с непоколебима строгост. Това е определящ момент за всяка демокрация: дали ще застанем на страната на тези, които се борят с терора, радикализма и варварските образувания, или ще останем безмълвни, давайки възможност за чистото зло, извършвано от терористите и техните поддръжници - било то в Близкия изток или в сърцето на Европа. Време е за морална яснота", пишат от посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика