Кой е убитият лидер на Ислямска държава Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши (снимки)

OFFNews 04 февруари 2022 в 16:12 5311 0

Снимка wikimedia

Абу Ибрахим ал-Кураши, теолог и бивш войник в армията на покойния иракски лидер Саддам Хюсеин, ръководи Ислямска държава малко повече от две години, преди да се самовзриви в къща в Северна Сирия по време на акция на американските военни вчера. 

На 3 февруари президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че лидерът на ИДИЛ е бил елиминиран при военна операция по негово разпореждане. Според американските власти самовзривилият се Ал-Кураши е убил със себе си и членове на собственото си семейство, пише Ал-Джазира. 

Къщата, в която загина Ал-Кураши Снимка: Getty Images

45-годишният иракчанин става важна фигура за ИДИЛ - издънка на ал-Кайда, малко след смъртта на иракския лидер Садам Хюсеин през 2003 г.

Ал-Кураши беше обявен за лидер на ИДИЛ, след като неговият предшественик Абу Бакр ал Багдади се самовзриви по време на операция на САЩ през 2019 г. в Сирия.

Ал-Багдади обявява "ислямски халифат" от джамия в иракския град Мосул, след като бойците му превземат града, а след това и огромни части от Сирия и Ирак през 2014 г. 

За разлика от него, Ал-Кураши е потайна фигура, която повежда групата във време, когато тя е подложена на непрекъснат натиск от водените от САЩ иракски и други сили. Кураши също се нарича Абдула Амир Мохамед Саид ал Маула и Хаджи Абдула Кардаш. Смятан е за брутален лидер, но не попада в радара на иракското и американското разузнаване, докато не става лидер на ИДИЛ.

"Бруталният политик"

Ал-Кураши е роден през 1976 г. в Мухалабия - малък град, населен предимно от туркменското малцинство в Ирак, на запад от Мосул. Син е на проповедник, който води петъчните молитви в джамия в близкия град.

Като студент в университета в Мосул той специализира религиозни учения и ислямски правни науки. Придобива военен опит с участието си във военни групи, сочат данни на иракските власти.

Когато много бивши войници вдигат оръжие срещу американските войски, след като представителят на Вашингтон в Ирак нарежда разпускането на иракската армия и поставя в черния списък хиляди командири, свързани с партията Баас на Хюсеин. Ал-Кураши е един от тях. Присъединява се към въоръженото въстание срещу американската окупация на Ирак между 2003 и 2004 г., според проучване на Ферас Килани, кореспондент на Би Би Си, който интервюира Ал-Кураши. 

През 2008 г. американските военни го залавят в Мосул и го задържат в лагер "Бука", където са изпращани хора от Ал Кайда и Ислямска държава-Ирак. Той е освободен през 2009 г. 

През 2014 г. Ал-Кураши помага на Ал-Багдади да поеме контрола над северния град Мосул, според тръста Проект за борба с екстремизма (CEP). От там твърдят, че терористът „бързо се е наложил сред висшите чинове на бунтовниците и е получил прякора „Професора“ и „Унищожителя““.

Той е уважаван сред членовете на ИДИЛ като „брутален политик“ и е бил отговорен за „елиминирането на онези, които се противопоставят на лидерството на Ал-Багдади". 

Краят на Унищожителя 

Ал-Кураши загива самовзривявайки се при операцията на американските военни, убивайки с това и членове на собственото си семейство. ИДИЛ все още не е потвърдила официално смъртта му.

Според американски официални лица военните са избрали да нахлуят с войници, вместо да бомбардират комплекса, за да намалят до минимум щетите за семейството, което е живяло на първия етаж на атакуваната къща.

"Именно поради риска за това незамесено семейство и други цивилни в района президентът Байдън нареди тази операция с въздушно нападение, излагайки на риск собствените ни войски, за да сведе до минимум риска за другите. И те успяха да изпълнят тази мисия", заяви в сряда пред репортери високопоставен служител на администрацията.

Говорейки при условие за анонимност, представителят заяви, че американските сили са успели безопасно да евакуират това семейство от къщата в ранните етапи на нападението, съобщава "Ал джазира".

Експлозията в къщата на Ал-Курайши е била значителна. "Взривът е бил толкова голям, на третия етаж, че е изхвърлил тела извън къщата и в околните райони. Според американската версия лейтенант от ИДИЛ се е барикадирал със семейството си на втория етаж по време на нахлуването. "Той и съпругата му са се включили в атаката на щурмовите сили. Те са били убити в хода на операцията", заявява източникът. По-късно в четвъртък говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че "изглежда, че на втория етаж е било убито и дете".

Той обаче допълва, че американските военни са успели да изведат общо десет цивилни от сградата - шестима от първия етаж и четири деца от втория етаж.

Кърби заяви, че при самоубийствения атентат на Ал-Кураши са загинали най-малко трима цивилни. В същото време сирийската гражданска защита, която реагира първа в контролираните от бунтовниците райони на страната, обяви че при нападението са загинали 13 души, сред които шест деца и четири жени.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин приветства рейда и отново заяви, че ИДИЛ е отговорна за смъртта на цивилни граждани по време на операцията. "Тази операция беше специално планирана и проведена по начин, който да сведе до минимум жертвите сред цивилното население", заяви Остин в изявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!