Извънредно: САЩ са елиминирали главата на Ислямска държава (снимки, обновена)

Лидерът на ислямистите се е самовзривил, загивайки заедно със свои жени и деца

Мая Младенова 03 февруари 2022 в 15:12 12024 4

Снимка Белият дом - пресслужба

Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и членове на екипа по национална сигурност наблюдават операцията по елиминирането на ръководителя на ИДИЛ

САЩ са елиминирали лидера на Ислямска държава Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши, обяви преди минути президентът Джо Байдън, който лично e разпоредил операцията.

„Снощи по мое нареждане военните сили на САЩ успешно проведоха антитерористична операция. Благодарение на смелостта на нашите въоръжени сили отстранихме от бойното поле Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши - лидерът на ИДИЛ. По-късно тази сутрин (днес – б.р.) ще изнеса информация във връзка с тази операция“, съобщи американският държавен глава.

Операцията е проведена в северозападната част на Сирия. Високопоставени източници на "Ройтерс" от Белия дом посочват, че по време на операцията са загинали поне 13 души, сред които жени и деца. Американските военни не са пострадали.

Лидерът на "Ислямска държава" се е самовзривил, загивайки заедно със свои жени и деца, по време на американската операция в Сирия тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на Белия дом. "В началото на операцията, терористичната цел взриви бомба, която я уби заедно с членове на собственото й семейство, включително жени и деца", каза цитираният източник.

Сирийски спасители съобщиха, че най-малко 13 души, сред които шест деца и четири жени, са загинали при сблъсъците и експлозиите в къща в района на Атмех, близо до турската граница, допълва „Ройтерс“.

Жителите разказват, че по време на нападението, започнало около полунощ, са кацнали хеликоптери и са се чули силна стрелба и експлозии. Силите на САЩ са използвали високоговорители, за да предупредят жените и децата да напуснат района.

Ал-Кураши е псевдоним на Амир Мохамед Саид Абд ал-Рахман ал-Маула, наричан още с прозвищата „Унищожителя“ и „Професора“. Роден е през октомври 1976 г. в Ирак. Поема ръководството на ИДИЛ през 2019 г. след смъртта на предишния лидер Абу Бакр ал-Багдади.

За информация, която ще доведе до залавянето му, САЩ обявиha 10 милиона долара награда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

03.02 2022 в 18:44

Споменете, че е бил в Идлиб - град, защитаван от Турция и пълен с бойци на Ал Кайда и други джихадисти.

Турция, страна от НАТО и претенции за ЕС, защитава джихадисти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!