Кой е новият крал на Дания Фредерик X и защо кралицата абдикира

Десислава Колева 15 януари 2024 в 14:13 2619 0

Дания - нов крал

Снимка GettyImages

Крал Фредерик X и кралица Мери

Новият крал на Дания се възкачи на трона, приветстван от хиляди хора. В неделя министър-председателят публично представи новия монарх, крал Фредерик X, след като майка му - кралица Маргрете Втора, официално абдикира след 52-годишно управление, съобщи Ройтерс.

Десетки хиляди хора се събраха по улиците на Копенхаген, за да отпразнуват встъпването в длъжност на новия крал. Премиерът на страната Мете Фредериксен представи Фредерик X на датския народ от балкона на двореца Кристиансборг в столицата, където се помещава и парламентът, като по този начин подчерта демократичния характер на Дания.

Вдигнал ръка в бяла ръкавица, за да приветства възгласите на ликуващите тълпи, които се бяха събрали пред двореца, той сякаш избърса сълза, докато г-жа Фредриксен го провъзгласяваше за крал. След това в речта си Фредерик Х отдаде почит на своята майка, като заяви, че тя "винаги ще бъде помнена като изключителен владетел".

"Моята надежда е да стана обединяващ крал на утрешния ден. Това е задача, към която съм се стремил през целия си живот. Това е задача, която поемам с гордост, уважение и радост.

Искам да оправдая доверието, което ми се гласува", заяви още новият крал и допълни, че се нуждае и от доверието на съпругата си", каза пред събралото се множество той.

Фредерик завърши речта си с мотото: "Единни, отдадени на Кралство Дания". След това целуна 51-годишната кралица Мери на балкона под все по-силни аплодисменти. Двамата напуснаха двореца в карета и се отправиха към двореца Амалиенборг, където се намира резиденцията им.

Защо кралица Маргрете II абдикира? 

Кралица Маргрете II, известна със своите произведения на изкуството, с пушенето на цигари и с неоспоримата си харизма, по-рано беше заявила, че "ще остане на трона, докато падне". Тя е най-дълго управлявалият монарх в Европа.

В новогодишната вечер обаче 83-годишната Маргрете шокира страната, когато обяви, че планира да стане първият монарх на Дания от близо 900 години, който доброволно се отказва от трона. В речта си кралицата посочи възрастта и здравословното си състояние като фактори за решението си да се оттегли. По думите ѝ скорошна операция на гърба я е накарала да обмисли възможността да предаде отговорността.

Вчера, облечена в пурпурни дрехи, Маргрете II подписа декларацията за абдикирането си по време на среща с датския кабинет в двореца "Кристиансборг" в Копенхаген. Оттеглянето на кралицата от властта дойде точно 52 години, след като тя наследява баща си в същия дворец след неговата смърт.

На срещата в неделя присъстваха и 55-годишният Фредерик, неговата съпруга Мери, която става кралица, както и най-големият им син, 18-годишният Кристиан, който сега вече е престолонаследник. В края на церемонията Маргрете каза "Бог да пази краля" и излезе от залата, съобщи Асошиейтед прес.

Повече за новото датско кралско семейство

Крал Фредерик Х е известен като непринуден, обичащ спорта мъж. Той е изключително популярен сред датчаните много преди вчерашния ден, когато седна на трона. Кралица Мери също се радва на общественото одобрение в Дания. Възхищават ѝ се заради усещането ѝ за личен стил и ангажимента ѝ към устойчивото развитие и правата на жените.

Двойката се запознава в бар в Сидни по време на Олимпийските игри през 2000 г. - среща, за която се разказва сякаш е приказка.

Кралската двойка има четири деца - принц Кристиан, на 18 години, принцеса Изабела, на 16 години, както и принц Винсент и принцеса Жозефин, 13-годишни близнаци, които също се появиха на балкона в неделя. През 2022 г. кралица Маргрете II лиши четиримата си внуци от кралски титли, за да ги освободи от отговорностите, които произтичат от тях. Решението ѝ обаче разстрои членовете на семейството, което я накара да поднесе извинения.

Какво се очаква от монарха на Дания?

Дания е унитарна парламентарна конституционна монархия. В огромната си част датчаните подкрепят монархията. 

Кралят в Дания - една от най-старите монархии в света - има предимно символична роля. Той изпълнява функциите на държавен глава и е отговорен за подписването на всички актове на парламента, преди те да станат закон. Но от 1849 г. насам законодателните правомощия са в ръцете на избрани служители.

В страната няма церемония за коронясване. От 1660 г., когато монархията става наследствена, на главата на датски владетел не е слагана корона. Преди това кралят е бил избиран, а член на аристокрацията го е коронясвал.

"Обявяването на новия монарх от министър-председателя е жест, който подчертава значението на демокрацията в страната" смята Ларс Ховбаке Соренсен, експерт по датското кралско семейство, цитиран от The New York Times.

"Това означава, че имаме монархия, в която монархът няма никаква политическа власт", допълва той.

В своята прокламация министър-председателят на страната г-жа Фредериксен благодари на кралица Маргрете II за това, че е обвързала датчани "с миналото и ги е подготвила за бъдещето" и нарече Фредерик Х "крал, когото познаваме, крал, когото обичаме, и крал, на когото вярваме".

Очакаванията на гражданите към обичният нов крал са високи. 76-годишната Анне-Грета Краг, пенсионирана адвокатка, участва в празненствата край двореца заедно със съпруга си Йенс Краг, пенсиониран финансов директор, също е на 76 години.

"Фредерик ще бъде различен крал, той няма същите културни интереси като кралицата", казва г-жа Краг, цитирана от The New York Times.

"Той ще бъде крал на своето поколение", допълва съпругът ѝ г-н Краг.

Следващата седмица крал Фредерик ще присъства на меса в Орхус, втория по големина град в Дания, за да покаже на страната, че се грижи за цялата нация, а не само за столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика