Кои са най-големите заплахи за САЩ, Русия, Китай и Европа

Изследване показва, че "Ислямска държава" е най-голямата заплаха пред света

OFFNews 17 юли 2015 в 10:55 9947 5

"Ислямска държава", климатичните промени, икономическата нестабилност и Русия са сред най-големите заплахи пред света, сочи проучване, цитирано от Business Insider. 

Изследването е разгледало каква е най-голямата световна заплаха според 45 435 души от 40 различни държави.

Карта показва, кои са най-големите заплахи в САЩ, Европа, Русия и Китай. 

За американците и голямата част от Европа най-голямата заплаха е "Ислямска държава". За страните в Източна Европа пък Русия е най-опасна. 

А ето какви са най-големите страхове в различните райони на света:

В световен мащаб 41% от анкетираните са отговорили, че са "много загрижени" относно "Ислямска държава". И има причина за това. Ислямската екстремистка група завладя значителна територия в Ирак и Сирия, откакто за първи път се появиха на международната сцена през юни 2014 г. Бързото развитие на организацията, както и употребата на изключително насилие, за да предизвика страх и да си спечели нови последователи, бързо разтревожи хората по целия свят.

Хасан Хасан (Hassan Hassan), автор на книга относно ислямската организация, обяснява пред Wall Street Journal, че "Ислямска държава" ще спечели от наскоро подписаното ядрено споразумение между Иран и Съединените щати и другите световни сили, тъй като то ще накара сунитите да имат още по-силно чувство, че Щатите и Иран заговорничат срещу тях.

Иран и скоростта на развитие на неговата ядрена програма е втората по-големина грижа за американците и е на първо място в страховете на израелците.

Новината, че ядрените възможностите на държавата ще бъдат ограничени в замяна на облекчаване на икономическите санкции от страна на Съединените щати и техните съюзници, беше посрещната със смесени чувства в Щатите и със силно негативна реакция в Израел.

"Това е голяма грешка от исторически характер", каза израелският министър-председател Бенямин Нетаняху по отношение на сделката, вярвайки, че увеличението на санкциите към Иран, врагът на Израел, ще проправи път на последния към разработването на ядрено оръжие.

Страхът от агресията на Китай е най-разпространен в Азия. Народите, които са най-притеснени относно Китай са виетнамците (60%), филипинците (56%) и японците (52%).

Техните притеснения са свързани с изгражданите от Китай военни бази в Южнокитайско море, много от които са притеснително близо до съседните държави.

"Опитите на Китай да придобие нови суверенни територии и да преначертае морските граници разрушават доверието в региона и подкопават доверието у инвеститорите", каза през май Антъни Блинкън (Antony Blinken), заместник държавният секретар на Съединените щати. "Поведениетона Китай заплашва да създаде прецедент, при който по-големите държави са свободни да сплашват по-малките, което пък да провокира напрежение и нестабилност и да доведе до конфликт", добавя той.

Китайският президент Си Дзинпин (Xi Jinping) също е обвиняван в потъпкване на човешките права и беше отритнат от международната общност, след като преди дни арестува 145 адвоката и активиста, набелязани за врагове на Китайската комунистическа партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови