Кого и за какво преследват в Русия повече през втората година на войната

Жените, пенсионерите и тийнейджърите по-често са съдени за антивоенна позиция, чиновниците - за подкупи, а децата стават жертви на сексуални престъпления

OFFNews 19 април 2024 в 15:25 1042 0

съдебна зала

Снимка SHUTTERSTOCK.COM

Върховният съд на Руската федерация публикува данни за броя и състава на осъдените лица в Русия за 2023 г. 

През 2023 г. делът на жените сред всички осъдени руснаци чупи рекорда за последните шест години по 60 члена от Наказателния кодекс. Сред тях е "подбуждане, вербуване или друго участие на лице в дейността на екстремистка организация". За първи път жени са осъдени по този член през 2022 г. Тогава руските съдилища постановиха осъдителни присъди на пет рускини. А през 2023 г. броят им се увеличава почти три пъти: 14 от 30 осъдени жени, съобщава "Важные истории".

Този ръст се обяснява с факта, че с избухването на войната в Украйна руските власти започнаха да преследват и класифицират като екстремисти антивоенни активисти, представители на ЛГБТ обществото и поддръжници на Алексей Навални - милиони хора, независимо от пола им.

Увеличението на дела на жените се забелязва и сред осъдените за вандализъм, който по време на война се отнася и за онези, които пишат антивоенни надписи или унищожават патриотични символи. Например през 2023 г. майка на две деца от Владивосток, която хвърлила боя върху паметника на Зорге, е осъдена по член за вандализъм. Докато като цяло през 2023 г. броят на осъдените за вандализъм намалява в сравнение с предходната година, броят на жените с такава присъда се увеличава 8 пъти. Петнадесет жени са били осъдени по този член в сравнение с две предишната година: делът на жените през 2023 г. сред всички осъдени по този член е 6% и е най-високият от 2018 г. насам.

Пенсионерите са съдени за трафик на оръжие

Руснаците в пенсионна възраст са съдени по-често за престъпления, свързани с незаконен трафик на взривни вещества и оръжия, въпреки че общата съдебна статистика не показва значително увеличение на тези престъпления през 2023 г. От 2018 г. насам делът на пенсионерите сред всички осъдени лица е станал най-висок едновременно по няколко члена:

- Незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхраняване, транспортиране, изпращане или пренасяне на оръжие, основни части на огнестрелни оръжия, боеприпаси (член 222, част 1 от НК) и същото, извършено от група лица (член 222, част 4 от НК);

- Незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхраняване, транспортиране или пренасяне на взривни вещества или взривни устройства (чл. 222, ал. 1, т. 1);

- Незаконно производство, преправяне или ремонт на огнестрелни оръжия (чл. 223, ал. 4).

През 2023 г. делът на пенсионерите сред всички осъдени лица става рекордно висок и в някои членове за екстремизъм - същите членове, в които делът на осъдените жени се е увеличил забележимо, както и в члена за "съзнателно невярно съобщаване за предстоящ взрив, палеж или други действия, застрашаващи човешкия живот".

Тийнейджъри "обиждат ветераните"

Делът на тийнейджърите сред осъдените за екстремизъм се е увеличил. Така единственото лице, осъдено през 2023 г. за "склоняване, набиране или друго участие на лице в дейността на екстремистка общност", е тийнейджър. Друг тийнейджър е бил осъден по този член през първата година на войната - за първи път такова преследване на непълнолетни поне от 2018 г. насам.

Също за първи път от шест години насам през 2023 г. членът за "публично оскърбление на паметта на защитниците на Отечеството или публично унижаване на честта и достойнството на ветеран от Великата отечествена война" (член 354.1 част 3 от Наказателния кодекс на Руската федерация) беше приложен спрямо тийнейджър, като преди това само пълнолетни лица получаваха присъда за това престъпление.

В същото време през 2023 г. деца и тийнейджъри са ставали по-често жертви на престъпления, свързани с половата неприкосновеност. От десетките членове (и подчленове) на престъпленията срещу непълнолетни, при които се наблюдава най-голямо увеличение през 2023 г., повечето са свързани с половата неприкосновеност. Това се случва на фона на общото нарастване на разкриваемостта на престъпленията на социализираното насилие по време на войната.

Руските чиновници (в съдебната статистика те се определят като държавни и общински служители) са съдени по-често за вземане на подкуп. През 2023 г. за това са осъдени рекорден брой държавни служители - почти 600 души, което е с 34% повече от година по-рано.

Броят на осъдените за корупционни престъпления сред военнослужещите се е увеличил през 2023 г., сочат данните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки