Кличко маха барикади в центъра на Киев

OFFNews 09 август 2014 в 14:49 1286 0

Виталий Кличко

Кметът на Киев Виталий Кличко, който беше един от водачите на протестите срещу бившия президент на Украйна Виктор Янукович, се включи в премахването на барикадите от центъра на града. 

Барикадите бяха издигнати, за да се предпази големия палатков лагер на главния Площад на независимостта, станал известен по света и с украинското си име - Майдан. Макар че палатковият лагер рязко намаля като площ, след като през февруари президентът Виктор Янукович избяга от страната и на власт дойде ново правителство, малка група от радикално настроени демонстранти остана на площада, демонстрирайки недоверие към новата власт. 

Днес на площада са останали само няколко палатки, съобщава АП. 

Кличко се появи на площада, за да участва в развалянето на загражденията.

"На никого не му харесва как изглежда центърът на града", каза той пред журналисти. "Няколко месеца строихме барикади, сега е време да ги махнем. Столицата ни трябва де е безопасна и чиста", заяви кметът.

При разчистването на района на моменти се стигаше до словесни престрелки, но без сериозни сблъсъци. По-рано днес недоволни от премахването на барикадите са подпалили гуми близо до изгорелия по време на февруарските събития Дом на профсъюзите, но пожарът бързо е бил ликвидиран.

От Майдана са извозени около 20 камиона с боклук. Целта е да се освободи пътното платно за парада на 24 август по случай Деня на независимостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков