Китайският парламент отвори вратата за пожизнено управление на Си Дзинпин

OFFNews 11 март 2018 в 10:33 3843 0

Китайският парламент отвори вратата за пожизнено управление на Си Дзинпин

Снимка БГНЕС

Общокитайското събрание на народните представители одобри в неделя предложението за премахване на лимита от два мандата за поста на държавен глава, съобщава РИА Новости. Според вече приетата и предстояща да бъде формално извършена конституционна поправка, президентът вече ще има право да се кандидатира и служи в повече от два последователни петгодишни мандата, съобщава "Фокус".

По време на ежегодната си сесия, провеждаща се от пети до 20 март, Събранието освен това одобри други 20 поправки в Конституцията на Китай, сред които създаването на антикорупционен орган и включването на името на действащия президент Си Дзинпин и неговите идеи в основния закон.

С премахването на огринечияна в мандатите на президента отваря пътя за пожизнено управление на държавния глава Си Дзинпин, предаде АФП.

2 958 делегати одобриха мярката като част от пакет промени в конституцията на Китай. Само двама депутати бяха против, а трима се въздържаха. Депутатите одобриха и конституционна поправка за добавяне в основния закон на името и идеите на Си Дзинпин за „развитието на социализма с китайска специфика в новата ера”.

Според поправката, в преамбюла на конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата „под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера”, уточнява БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!