Китайски посланик ядоса Европа: Бившите съветски републики не са суверенни страни

OFFNews 24 април 2023 в 20:03 4686 2

Лу Шае

Снимка Getty Images

Лу Шае

"Бившите държави от СССР нямат ефективен статут в международното право, защото няма международно споразумение, което да материализира статута им на суверенна държава".

Това изказване пред френска телевизия на китайския посланик в Париж Лу Шае провокира реакцията на редица европейски държави. Изказването е в отговор на въпрос към посланика дали приема Крим за част от Украйна или не.

Наложи се официален Пекин да уточни, че не приема позицията, изразена от Лу Шае. Говорителят на китайското външно министерство заяви, че страната уважава суверенитета на всички бивши съветски републики, които са обявили независимост от разпадналия се Съветски съюз през 1991 г.

Външните министри на Чехия, Литва и Румъния определиха изказването на китайския посланик в Париж като "напълно неприемливо".

"Той поставя под съмнение суверенитета на държавите, получили или възвърнали своята независимост след разпадането на Съветския съюз. Такива изявления са неприемливи и противоречат на Хартата на ООН", заяви министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11462

2

dardorel

24.04 2023 в 21:55

Ако питат нашия ..... какви са прибалтийските републики сигурно ще каже : Руски са , к"ви да са ...

2550

1

alfakentavur

24.04 2023 в 20:36

А бившите владения на Японската империя и те ли не са напълно суверенни?
Манджурия, това-онова.