Китайска балистична ракета улучила движещ се кораб-цел

Ганчо Каменарски 23 ноември 2020 в 14:35 7458 0

Снимка https://missiledefenseadvocacy.org/

Ракетата DF-21D

Някои от балистичните ракети на китайската армия, изстреляни по време на учение в Южнокитайско море, могат да улучват кораб-цел. Това твърди в американското издание Drive Джозеф Тревитик в публикацията си Chinese Long-Range Ballistic Missiles Struck Moving Ship In South China Sea: Report.

Ако е вярно, това би било първата известна демонстрация на способност за действия на противокорабни балистични ракети на далечни разстояния, което може значително да промени оперативната сметка на всеки потенциален противник, включително и на САЩ в спорния морски регион.

The South China Morning Post съобщи, че Уанг Хиангзуи (Xiangsui), китайски армейски офицер в оставка, заявил, че по една ракета DF-26B и DF-21D със среден обхват са улучили плавателен съд, докато плавал близо до островната верига Парасел Айлънд по време на учението през август.

Уанг, който в миналото е описван като „вътрешен човек” до властта, е най-известен като съавтор на книгата „Неограничената война” (1999), която обхваща различни асиметрични средства за победа над страни, които технологично превъзхождат Китай. Тя се превърна в силно влиятелен текст и обща концепция в кръговете за национална сигурност.

„Стартирахме DF-21 и DF-26 и ракетите удариха плавателния съд, плаващ на юг от Параселските острови”, казал Уанг по време на съвещание при затворени врати в източната провинция Джъдзян през октомври, съобщи South China Morning Post. Малко след това американският военен аташе в Женева се оплакал, че това ще доведе до тежки последици, ако ракетите ударят американски самолетоносач.

Изглежда Уанг не е дал подробности за кораба-мишена, за неговата конструкция, скоростта му или как ракетите са насочвани към целта. Също така не е ясно и точно колко ракети са задействани по целта на 26 август. Според South China Morning Post това са били по една от DF-26B и DF-21D. В последваща публикация на Ройтерс се казва, че според правителството на САЩ китайците са изстреляли общо 4 балистични ракети.

„Министерството на отбраната е загрижено от неотдавнашното решение на КНР да проведе военни учения, включително изстрелване на балистични ракети около Параселовите острови в Южнокитайското море на 23-29 август”, заявиха от Пентагона на 29 август. „Действията на КНР, включително ракетните тестове, допълнително дестабилизират ситуацията в Южнокитайското море.”

За DF-26B и за DF-21D е известно, че имат маневрираща отделяща се челна част, способна да удря големи кораби като самолетоносачи или големи амфибийни щурмови кораби. Според Пентагона, DF-21D има боен радиус над 930 мили (1500 км), докато ракетите DF-26 могат да поразяват цели на 2500 мили (4100 км).

Китайските медии, включително базираното в Хонг Конг издание South China Morning Post, наричат DF-21D „убиец на кораби”. DF-26 е по-голяма ракета и е наричана „Гуам експрес” или „Убиец на Гуам”, което е препратка към стратегическата американска островна територия в западната част на Тихия океан. Гуам най-вероятно ще бъде важна цел за китайските сили при всеки голям конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови