Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Китай забранява на чуждите медии в страната да публикуват в интернет

OFFNews 19 февруари 2016 в 16:38 4430 3

Китай е на път да забрани публикуването на материали в интернет от чуждестранните медии в страната, без разрешение от правителството, съобщава "The Independent".

Нова директива, изготвена от Министерството на индустрията и информационните технологии, гласи, че компании, които са дори частично собственост на чужденци, ще бъдат спирани от публикуване на думи, снимки, карти, игри, анимация и звук с "информационен и аналитичен характер", освен ако нямат одобрението на правителствената администрация.

Това означава, че само медии, които са собственост на китайци ще могат да публикуват материали онлайн, под строгия надзор и според вижданията на правителството.

Това е поредният опит на комунистическото управление в Китай да затегне контрола над това, което хората виждат в интернет, и подчертава увеличаващия се ограничителен политически климат в страната, където ръководството се опитва да владее публичното говорене и мисъл.

Китайското законодателство отдавна изисква чуждестранните интернет доставчици да имат лиценз, който може да бъде издаден само в партньорство с китайска фирма.

Възходът на новите медии, от съобщенията в социалните медии до излъчването на телевизионни предавания, подтикна цензуриращите органи в Китай да представят нови регулации с цел да се контролира онлайн медийното съдържание от близо, както се случва с традиционните медии в страната.

Интернет регулаторът неколкократно предупреди, че неопитоменото киберпространство крие риск за вътрешната сигурност и че правителството трябва да реши кого да пусне в "дома си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!