Китай предупреди, че няма да има победител от война със Северна Корея

OFFNews 26 септември 2017 в 13:57 7853 1

Снимка Pixabay

Никой няма да излезе победител от война със Северна Корея, прeдупреди днес китайското външно министерство след изявленията на режима в Пхенян, че американският президент му "е обявил война", предаде БТА.

Няма да има победител във война на Корейския полуостров, която ще има катастрофални последици за целия регион, заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лу Кан. 

Американският департамент отрече твърденията, че е обявявал война, като ги нарече абсурдни.

Междувременно дипломатическите усилия за справяне с кризата, предизвикана от севернокорейската ядрена и ракетна програма, продължават, заяви днес в Делхи шефът на Пентагона Джим Матис. Той е на двудневно официално посещение в Индия, за да укрепи военните връзки. "Приетите с единодушие резолюции на Съвета за сигурност на ООН увеличиха натиска над Северна Корея, а същевременно ние продължаваме дипломатическите усилия и поддържаме способностите за възпиране на най-опасните заплахи от Северна Корея", заяви той.

САЩ ценят високо усилията на Индия и на света за засилване на натиска над Пхенян заради неговото опасно и дестабилизиращо поведение, добави Матис пред журналисти след среща с индийския си колега Нирмала Ситхараман.

Конфликт на Корейския полуостров ще има катастрофални последици и външното министерство на Русия работи "зад кулисите" за намиране на политическо решение на кризата около Северна Корея, съобщава и агенция РИА Новости, като се позовава на руски дипломат. Михаил Улянов, завеждащ дирекцията за неразпространение на ядреното оръжие и оръжеен контрол към руското дипломатическо ведомство, заяви, че подходът на САЩ към Северна Корея води до задънена улица, а санкциите като инструмент са се изчерпали.

Агенция "Асошиейтед прес" цитира военни анализатори, според които севернокорейският лидер не притежава способности, нито възнамерява да атакува американски бомбардировачи и изтребители, въпреки твърденията на неговия външен министър. Те смятат изказването на външния министър и пропагандното видео, симулиращо подобна атака, за отговор на острата риторика на президента на САЩ Доналд Тръмп и на втвърдяването на позицията му към севернокорейската ядрена програма.

Севернокорейският външен министър И Йон Хо заяви в понеделник, че президентът Доналд Тръмп е обявил война на Северна Корея и че Пхенян си запазва правото на контрамерки, включително сваляне на американски стратегически бомбардировачи дори те да не прелитат във въздушното пространство на страната му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

26.09 2017 в 21:29

Ми, картите вече са на масата.
Сега остава да видим кой верно ще победи - Тръмп, или вътрешнополитическите му противници. Понеже той не контролира силовите структури на поверената му държава. Та вече е въпрос, и доколко това все още е държава.
 
X

Да помогнем на украинските деца!