Китай предупреди, че ако САЩ не променят политиката си, ''със сигурност ще има конфликт и конфронтация''

Украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, заяви още министърът на външните работи

OFFNews 07 март 2023 в 11:20 6888 6

Цин Ган

Снимка Getty Images

Цин Ган - новият външен министър на Китай

Китайският външен министър Цин Ган каза днес на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и "със сигурност ще има конфликт и конфронтация", предаде БТА.

Министърът каза, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията.

По думите му погрешната политика на САЩ към Китай е "безразсъдна и хазартна", а на карта са поставени фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството.

Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът. Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне "обединение" с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, каза още министърът. По думите му, "тази невидима ръка използва Украйна в интерес на определени геополитически цели".

"Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема... Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин.

"Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо", каза министърът.

Китай трябва да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-турбулентен", допълни Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави трябва да използват тази валута, която преценят, че е сигурна и надеждна.

Китайският първи дипломат каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на провал.

Китай изцяло зачита правото на държавите в Близкия изток да бъдат господари на съдбата си и няма намерение да запълва никакъв така наречен "вакуум", каза още Цин.

Китай ще продължи да защитава справедливостта и да подкрепя страните от региона в стремежа им да постигнат политическо уреждане на спорните въпроси чрез диалог и консултации, допълни китайският външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

07.03 2023 в 22:49

Някой от посещаващите форума, да цитира поне една война която китайците са спечелили безапелационно...

2073

5

Johnny B Goode

07.03 2023 в 16:09

Тамошното диктаторче върви по по стъпките на Путлер. Успя да си уреди да влезе името му в конституцията и да стане пожизнен, сега праща псетата си да лаят.
Добре, че тези които лаят, обикновено не им стига куража да хапят.

22548

4

dolivo

07.03 2023 в 15:18

Азиатски селяндур

345

3

Джендо Джедев

07.03 2023 в 15:09

"Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната."

Дипломатическата криза я породихте вие. Можеше да бъде избегната поне по 2 начина:

1) Като не бяхте пускали балона над САЩ;
2) Като вместо да се цупите, че са го свалили над собствена територия, се бяхте извинили.

Ама от азиатец такива работи е трудно да се очакват. :D

865

2

Constanza

07.03 2023 в 13:53

Събраха смелост от Путин и решиха и те да се пробват в международното хулиганство. Поне да бяха изчакали да видят какво ще стане с Русия.

-529

1

6екеr4о

07.03 2023 в 11:47

Тия с боядисаните косички пак плашат гаргите! Веднага се сещам за древната и много изразителна дума просторечива българска дума: Плашипутарник!!!