Китай изпрати шпионски балон над САЩ, Пентагонът го следи от земята и въздуха

OFFNews 03 февруари 2023 в 10:54 9251 7

Снимка Колаж: БТА и Facebook / Live Storm Chasers

Балонът премина над северните щати, Пентагонът проследява маршрута му.

Пентагонът следи от няколко дни китайски шпионски балон (разузнавателен аеростат), който се движи във въздушното пространство на САЩ, съобщиха служители от американското военно ведомство, цитирани от CNN. Балонът рискува да добави допълнително напрежение към и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин.

Очевидно е, че целта на балона е извършване на наблюдение, коментира цитиран от Ройтерс висопоставен служител на американската отбрана. Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър обясни, че правителството на САЩ е следило балона от няколко дни, докато се е предвижвал над северните щати, добавяйки, че той „лети на височина доста над търговския въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хора на земята." Движението на китайския летателен обект се наблюдава и от борда на пилотиран военен самолет на САЩ.

Говорейки за предисторията на полета, високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че висшите военни са посъветвали президента Джо Байдън да не го сваля поради опасения, че отломките могат да представляват заплаха за безопасността на хората на земята. Първоначалната идея, според Ройтерс, е била да бъде свален над Монтана при помощта на изтребители F-16. Летящото тяло, обаче, е с размерите на три автобуса и би могло да нарани някого при свалянето му.

„Ние сме уверени, че този балон за наблюдение на голяма надморска височина принадлежи на Китайската народна република“, каза високопоставеният служител на отбраната. „Случаи на подобна дейност са наблюдавани през последните няколко години, включително преди тази администрация.“

Въпреки че текущата траектория на полета на балона минава над „редица чувствителни обекти“, служителят каза, че това не представлява значителен риск за събиране на разузнавателна информация. Оценява се, че балонът има „ограничена добавена стойност“ от гледна точка на събирането на разузнавателна информация. Независимо от това властите предприемат стъпки за противодействие на събирането на чувствителна информация.

Преценката е, че китайските шпионски сателити в ниска околоземна орбита са в състояние да предложат подобна или по-добра разузнавателна информация.

Балонът се появява буквално дни преди визитата на шефа на американската дипломация Антъни Блинкен в Китай.

През ноември 2020 година японската преса съобщи за създаването в Китай на „групировка от аеростати“, която съвместно с космическите спътници е способна да проследява пусковете на ракети. Такива балони се вдигат на височина до 100 километра за провеждане на наблюдение с едновременна обмяна на сигнали със спътниците, които от своя страна предават информацията в командния център. При височина от 100 километра обзорът на камерите, монтирани в аеростата, позволява да обхванат площ от няколко хиляди квадратни километра с малко по-добра разделителна способност от тази спътниците.

Чуждото летящо тяло в американското въздушно пространство доведе до възторг пресата в Русия. „Армията на САЩ се оказа безпомощна пред китайския въздушен балон“, пише в заглавие „Московский комсомолец“, който анализира, че балонът е недостижим за зенитно-ракетните комплекси, а трябва специален противобалонен снаряд, какъвто в армията на САЩ няма, но пък бил разработван в СССР.

„Необичайно е, разбира се, че първата армия на света (американската армия, признава „Московский комсомолец“) не може физически да свали вражески балон над своята територия територия, но това е така. Единственият начин да бъде унищожен балонът е да бъде атакуван с инфрачервени самонасочващи се ракети. Но американците не могат да го направят. Те просто нямат нищо”, пише изданието като се позовава на експертите си.

Това категорично не е ситуация Defcon-1 (най-високата степен на отбранителна готовност – „зареден пистолет“, когато ядрената война е неизбежна или се изисква незабавна реакция), но не е най-доброто загряване за пътуването на Блинкен в Китай, коментират американските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

7

БотоксПутю

03.02 2023 в 16:24

Защо да го свалят като е по-добре да го подслушват и изследват? Току-виж са приземили някой балон цял целеничък. Знаем, че американците не се хвалят какви "безаналогови" оръжия имат. Просто ги използват съобразно ситуацията.

22547

6

dolivo

03.02 2023 в 16:16

Гледай на какво се радват в отчаянието си русначетата апаратчици, голям смях

А американците внимават, защото кой знае какво са сложили вътре Китайците, може и радиоактивен отпадък

А може и някое бавно НЛО да излезе

По-спокойно със спусъка и повече "идваме с мир" моля

15914

5

поп Дръвчо

03.02 2023 в 14:47

Един балон как да е ама жълтурите спокойно могат да пуснат милион. Това не струва пари а ще създаде суматоха.

2550

4

alfakentavur

03.02 2023 в 13:38

Подлогата на Рашистан - с най-голяма територия в света, с най-много ресурси в света, но емнайсто място по БВП в света, се опитва да се подиграва на държавата с БВП номер 1 в света.
Получава му се като Путлер "тридневната операция", която след 20 дни става на колко?
ЕДНА ГОДИНА
За една година по-малко от 15% от Украйна.
Смешни, жалки, мизерни нещастници, мародери и некадърници без мозък. С една дума - орки.

345

3

Джендо Джедев

03.02 2023 в 12:54

Веждичка,

Е нали твоите братушки го унищожиха американското ПВО, бе? Или още шава, викаш? Нищо, че още не е доставено. :D

345

2

Джендо Джедев

03.02 2023 в 12:53

Хаха, мурзилките си пеят приспивни песнички, че американците нямали ПВО... Хахахахахаха! Тия верно си живеят в някаква паралелна вселена. Затова превръщат автомобилните заводи в дъскорезници. :D