Китай има шпионска база в Куба поне от 2019 г. насам

OFFNews 11 юни 2023 в 08:47 2063 4

Кубинската столица Хавана

Снимка Getty Images

Кубинската столица Хавана

Китай разполага с шпионска база в Куба поне от 2019 г. насам, което е част от опитите на Пекин да подобри своите възможности за събиране на разузнавателна информация. Това предаде Асошиейтед прес, като се позовава на официален представител от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Американската разузнавателна общност от известно време е наясно с шпионажа на Китай от Куба, както и с по-широките усилия на Пекин да организира операции за събиране на разузнавателна информация в целия свят, съобщи официалният представител, който не е упълномощен да говори публично и пожела да запази анонимност.

Според представителя, който е запознат с данни на американското разузнаване по този въпрос, администрацията на Байдън е засилила усилията си да попречи на китайските опити да разшири своите шпионски операции и смята, че е постигнала известен напредък по пътя на дипломацията и чрез други неупоменати действия.

Съществуването на китайска шпионска база в Куба бе потвърдено, след като на 8 юни вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Китай и Хавана са постигнали принципно споразумение за изграждане на станция за електронно подслушване на острова. Китай планира да плати на изпитващата финансови трудности Куба милиарди долари като част от преговорите, пише "Уолстрийт джърнъл".

Разузнавателната общност на САЩ е установила, че китайският шпионаж от Куба е бил нещо "постоянно" и не е ново развитие, каза официалният представител на американската администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

11.06 2023 в 12:16

dolivo, като са китайци да не би да трябва да симпатизират на китайската комунистическа партия?

12078

2

edin slep

11.06 2023 в 12:13

От една страна е добре да няма една свръхсила, а да има отделни центрове, които да се боричкат. От друга сме живели в комунистическия "рай" и помним какво бе, така че няма как да не ни е тъжно за кубинците и китайците.

Хубавото е, че сме от свободната страна на стената.

Не мога да симпатизирам на китайците по начало де, като знам техните императори какви стени са строели и как населението е живяло в робство хиляди ходини.

22548

1

dolivo

11.06 2023 в 09:26

ми то Chinatown във всеки американски град сякаш не е прекрасна възможност за шпиониране.

Не знам каква новина е това.

Сигурно наблюдават Гуантанамо.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика