Китай: Г-7 злонамерено ни оклевети. Грубо се намесва във вътрешните ни работи

OFFNews 18 април 2023 в 15:10 1960 1

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Ван Вънбин

Снимка Архив

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Ван Вънбин

Китай разкритикува изявленията, направени на срещата на външните министри от Г-7 в Япония, в които те осъдиха китайската милитаризация в региона, предаде ДПА.

По-рано днес външните министри на страните от Г-7 определиха руската "безотговорна ядрена реторика" като "неприемлива" и призоваха Китай да действа като отговорен член на международната общността. Документът от срещата бе подготвен като образец за световните лидери, който да използват на срещата на върха на Г-7 и акцентира върху нарастващите заплахи от страна на Китай и военните му маневри около демократичен Тайван.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Ван Вънбин каза днес на пресконференция в Пекин, че външните министри на страните от Г-7 "грубо са се намесили във вътрешните работи на Китай и злонамерено са оклеветили и очернили Китай".

По думите му изявленията на Г-7 са били пълни с "арогантност, предразсъдъци и лоши намерения за потискане на Китай". Вънбин уточни, че Китай е протестирал пред домакина на срещата Япония.

Според говорителя на китайското външно министерство Тайван е свещена и неразделна част от китайската територия, а за да има мир в Тайванския проток, трябва стремежите за независимост на острова да бъдат отхвърлени. Хонконг, Тибет и Синцзян също са изцяло "вътрешна работа" на Китай, която не позволява намеса отвън, допълни Ван.

Външните министри от Г-7 разкритикуваха и териториалните претенции на Китай и милитаризацията в Южнокитайско море и предупредиха срещу използването на военна сила срещу Тайван. Нарушаването на човешките права в Китай - особено в Тибет и Синцзян - също беше разкритикувано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки