Киргизстан съобщи за 36 убити по границата. Таджикистан - за 38 свои

OFFNews 18 септември 2022 в 15:03 2850 4

граница

Снимка АП/БТА

Границата между Киргизстан и Таджикистан.

Киргизстан съобщи за смъртта на още 12 души при пограничните сблъсъци с Таджикистан тази седмица, с което загиналите киргизстанци в боевете между двете централноазиатски страни нараства на 36 души, предаде Франс прес, като се позова на здравното министерство.

"Броят на убитите при въоръжения конфликт в Баткенска област достигна 36 души", съобщи киргизстанското министерство на здравеопазването. Баткенска област се намира в югозападен Киргизстан и граничи с Таджикистан.

Министерството посочи също, че при въоръжените стълкновения са били ранени 134 души.

След този нов изблик на насилие, най-тежкия от април 2021 г. насам, двете страни спешно се споразумяха в петък за спиране на огъня, но след това се обвиниха взаимно в многократното му нарушаване.

Тази сутрин киргизстанските граничари казаха, че нощта е преминала спокойно, без инциденти, като наред с това отбелязаха, че ситуацията по границата в киргизстанските области Ошска и Баткенска област остава напрегната.

"Ръководителите на двете страни вземат всички необходими мерки за стабилизиране на ситуацията, за прекратяване на всякаква ескалация и провокации (...) по мирен начин", заявиха днес киргизстанските граничари, цитирани от БТА.

Вчера генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се обади по телефона на официални представители от двата лагера, "за да насърчи диалога за трайно прекратяване на огъня", както каза говорител на световната организация. По-

Вчера сутринта таджикистанското вътрешно министерство съобщи, че при нарушаване на примирието в Таджикистан са били убити цивилни, но не уточни какъв е броят им. При престрелка между двете страни по-рано тази седмица загинаха двама таджикистански граничари, а други бяха ранени.

Според предварителни данни, огласени днес от говорителя на таджикистанското външно министерство Шохин Самади, най-малко 38 граждани на Таджикистан са загинали, а над 20 са ранени в резултат на обстрел на таджикистанска територия с тежка военна техника от страна на военните на Киргизстан. Загинали са двама военнослужещи и 36 цивилни, се казва в изявление, цитирано от ТАСС.

Границата между Таджикистан и Киргизстан е арена на редовни въоръжени сблъсъци. Двете страни спорят за почти половината от 970-километровата обща граница след разпадането на Съветския съюз на фона на напрежение за достъпа до ресурси.

Избухналото през април 2021 г. насилие взе над 50 жертви и породи опасения от разрастване на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

18.09 2022 в 18:54

татко (демек Путин) излезе от стаята, и децата (демек разни республики) се сбиха.

време е, децата да минат от този детски период в следващия, където да разговарят с възрастните. Да си решат проблема чрез ООН ЕС и САЩ като неимоверно по опитни

1600

2

HolyDiver

18.09 2022 в 16:38

belovejdov - няма смисъл да се коментира. Русия която по принцип го играе умиротворител в този регион сега показва с пример че нещата трябва да се решат с оръжие. И по нейния пример други държави започват да решават проблемите си.
Така започват световните войни - ако не ти е ясно... и за всичко е виновна любимата ти Русия
 
X

Да помогнем на украинските деца!