Кипър депортира 10 европейци за връзки с ИД

OFFNews 15 ноември 2015 в 13:15 2141 0

10 европейци са депортирани от Кипър по подозрения за връзки с "Ислямска държава". Те са се опитвали да преминат през Кипър незаконно, пътувайки за или от Сирия, съобщи външният министър на страната Йоанис Касулидис.

Чужденците са били арестувани в райони около буферната зона между свободните и окупираните територии на страната. Те не са дали задоволителни обяснения за целта на тяхното пътуване и, поради липса на достатъчно данни за представяне пред съда, са депортирани, обясни Касулидис, цитиран от БНР. Той не посочи националността им, но по неофициална информация сред тях има френски и британски граждани.

По протежение на разделителната “зелена линия” и пропускателните пунктове през нея са взети допълнителни мерки за сигурност след терористичните атаки в Париж в петък, съобщиха от полицията на Кипър. Страната, която е най-крайната точка на Европейския съюз до Близкия изток, може да бъде използвана като транзитен пункт за нелегално преминаване на наемници с крайна дестинация в Ирак и Сирия.

В края на октомври британският вестник “Мирър” съобщи, че джихадисти от западните страни и специално от Великобритания се присъединяват към “Ислямска държава”, преминавайки през Кипър. Те пристигат законно като туристи с международни полети в Република Кипър, след което преминават през разделителната “зелена линия” в окупираните територии на Северен Кипър, където са каналджиите. Преходът им през Средиземно море до сирийското крайбрежие струва 1200 евро. Според “Мирър” до 60 британци са пътували към Сирия, използвайки този нов маршрут.

След атентатите в Париж в повишена готовност са поставени всички сили за сигурност и компетентни органи на Кипър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!