Ким Чен-ун: Северна Корея ще ускори развитието на ядрения си арсенал

OFFNews 26 април 2022 в 13:21 1109 0

Снимка БТА/AP

Ким Чен-ун

Северна Корея ще ускори развитието на ядрения си арсенал. Това заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун по време на военен парад на площад "Ким Ир-сен" в Пхенян снощи, съобщи Би Би Си. 

На митинга по повод 90-годишнината от основаването на въоръжените сили на Северна Корея са били показани и междуконтинентални балистични ракети (ICBM), които са забранени за употреба от редица международни спогодби.

"Ще продължим да предприемаме мерки за ускорено укрепване и развитие на ядрения потенциал на нашата страна", заяви Ким Чен-ун, цитиран от корейската държавна информационна агенция КЦТА. По думите му "ядрените сили трябва да са в готовност за употреба по всяко време". 

"Ядрените оръжия на Северна Корея са основно средство срещу война, но могат да бъдат използвани и за други цели", каза още Ким Чен-ун, като отбеляза, че ако страната бъде атакувана ще отвърне на удара.

На парада са били представени и балистични ракети, изстрелвани от подводници, както и хиперзвукови ракети. Показана е била и Hwasong-17, за която се твърди, че е най-голямата междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея. 

Страната направи нейното тестово изстрелване през март тази година. Това отново предизвика критиката на международната общност, която непрекъснато налага санкции на Северна Корея заради ядрената и балистичната й програма. След теста на новата междуконтинентална ракета САЩ наложи нов пакет санкции на страната. 

Обсегът на междуконтиненталните балистични ракети е над 5500 км, което на практика разширява обхвата на потенциален удар на Северна Корея до континенталната част на Америка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!