Ким Чен Ун получава ново звание, обещава да засили ядрената програма на страната

OFFNews 11 януари 2021 в 13:15 1602 0

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун получи званието генерален секретар на Работническата партия и обеща да развие ядрения арсенал на страната.

На осмия конгрес на управляващата Работническа партия, след леко преразглеждане на правилата и гласуване, Ким получава новото си звание, съобщават медиите в Северна Корея.  

Назначаването му за генерален секретар е до голяма степен символично, тъй като Ким вече е висш ръководител на партията. Изглежда този ход цели затвърждаване на авторитета му след сериозните икономически предизвикателства на страната.

Изборът на новия пост отразява "единодушната воля и желания" на всички членове на партията, граждани и членове на Народната армия, съобщава партията.

"Всички делегати изразиха пълна подкрепа с бурни аплодисменти и голямо вълнение", съобщи официалната севернокорейска централна новинарска агенция KCNA.

По време на конгреса, който е първият подобен от 2016 г. насам, Ким обеща и да построи по-силни ядрени оръжия. KCNA съобщава, че Ким "бляскаво е осъществил историческата мисия да завърши развитието на ядрената програма на страната".

Смята се, че тези обещания целят да окажат натиск на избрания за президент на САЩ Джо Байдън да възобнови дипломацията и да направи отстъпки пред Северна Корея, след като заеме поста следващата седмица. Не е ясно дали Байдън, който критикува широко отразяваните срещи между предшественика му Доналд Тръмп и Ким, ще го направи.

По-рано този месец Ким обеща да засили защитните сили на страната без да е ясно дали става дума за ядрената програма. 

Снимка: KCNA

На конгреса, проведен в столицата Пхенян, Ким очерта целите за развитието на икономиката. Той призна, че планът за предходните пет години се е провалил, но разкри нови икономически цели, фокусирани върху изграждането на по-силна и по-независима икономика, която ще намали зависимостта от вноса.

Въпреки това наблюдателите смятат, че такива действия ще могат да предложат устойчиви решения за трудностите, пред които е изправена Северна Корея. Те включват самоналожената изолация заради коронавируса и строгите международни санкции, наложени от САЩ над ядрените оръжия и програмите за балистични ракети.

Някои чуждестранни експерти подставяха под съмнение силата на Ким Чен Ун, когато наследи управлението на страната след смъртта на баща си в края на 2011 г. Въпреки това Ким, който в петък навърши 37 години, постепенно затвърди позицията си чрез премахване на потенциалните си противници. След като доказа своята власт, Ким бързо беше провъзгласен за върховен лидер на армията, партията и държавата на Северна Корея.

Сестрата на лидера, Ким Йо Чен, липсва от списъка на управляващите политбюро на Работническата партия, което повдига въпроси за статута ѝ, след като през последните години придоби значително влияние. Но според някои експерти все още е рано да се прави извод от това, защото е възможно да е поела други важни постове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови