Ким Чен-ун ще засилва военната мощ на Северна Корея

OFFNews 07 януари 2021 в 12:17 1389 0

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще засили военния капацитет на страната си. 

Това става ясно от доклада му, представен на конгреса на управляващата Корейска трудова партия, започнал вчера в Пхенян. Лидерът се ангажира да повиши "отбранителните способности на държавата на едно по-високо ниво и да набележи цели в тази насока, които да бъдат постигнати", съобщи КЦТА. Севернокорейската официална информационна агенция не спомена нищо за ядрени оръжия, нито уточни естеството на целите, които ще трябва да бъдат постигнати в областта на отбраната, отбелязва АФП.

Според анализатори обаче идеята на Ким е ясна и означава засилване на ядрените способности на Северна Корея.

При настоящата американската администрация, след размяна на обиди и заплахи за ядрена война, американският президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха три пъти. Срещите им обаче бяха колкото исторически, толкова и символични, отбелязва Франс прес. 

Напредък по трънливия въпрос за севернокорейската ядрена програма и по тази за балистични ракети не беше постигнат, уточнява БТА. Преговорите по тези теми са в задънена улица след провала на втората среща на двамата лидери през февруари 2019 г. в Ханой. Причината за блокажа е липсата на консенсус по отстъпките, които Северна Корея трябва да направи в замяна на вдигането на международните санкции срещу нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови