Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Киев забрани масовите прояви за Деня на независимостта

OFFNews 22 август 2022 в 19:03 2088 4

забрана

Снимка БТА

Киев

Украинската столица Киев забрани масовите прояви по случай годишнината, откакто Украйна обявява независимост при разпадането на Съветския съюз. Като причина за решението се изтъква повишена опасност от руско нападение, предаде Ройтерс.

Градските власти издадоха нареждане, което ще бъде в сила от днес до четвъртък. С него се забраняват масовите прояви като митинги и други събирания с големи струпвания на хора, свързани с отбелязването на празника, заради вероятност от нанасяне на ракетни удари. Текстът на нареждането беше публикувано от военната администрация на Киев след подписването на документа от нейния ръководител Микола Жирнов.

Киев е далеч от фронтовата линия и откакто защитниците му отблъснаха руската сухопътна офанзива за превземането на града през март, столицата рядко е ставала мишена на руски ракети.

В края на миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски също предупреди за опасност от нови ожесточени нападения в навечерието на отбелязването на 31-та годишнина на независима Украйна.

В Харков, североизточният град, който е подлаган на чест и смъртоносен артилерийски и ракетен обстрел, кметът Игор Терехов обяви, че от утре до четвъртък полицейският час се удължава и ще бъде в сила от 16:00 до 07:00 ч. сутринта.

В пристанищния град Николаев, който се намира близо до контролираните от Русия територии в Южна Украйна, областният управител Виталий Ким съобщи, че властите планират като предпазна мярка утре и в сряда жителите да работят от вкъщи и призова да няма големи струпвания на хора.

Опасенията от ожесточаване на нападенията вероятно ще нараснат след като руското контраразузнаване, Федералната служба за сигурност, обвини украинските тайни служби за убийството при бомбен атентат на Даря Дугина, дъщерята на руския ултранационалистически идеолог Александър Дугин, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна отрече да е замесена.

Във видеообръщение в края на миналата седмица Зеленски предупреди, че Москва може да опита "нещо особено грозно" в навечерието на празника в сряда, когато се навършва и половин година от началото на руската инвазия.

Върховният комисариат на ООН за правата на човека съобщи, като се позова на наблюдателската си мисия в Украйна, че към 21 август са загинали 5587 цивилни, а 7890 са били ранени, като това е станало основно при артилерийски и ракетни обстрели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

22.08 2022 в 21:46

Веждичка, вярвай на ООН. Също и за рашистките загуби. И смятаайййй какви скапаняци са рашистите!

-3667

2

fik1

22.08 2022 в 20:53

Вярвай на руския геноцид в Украйна още преди войнатав, а в какви бумърски фб котила си се нахендрил дори не знам дали искам да питам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!