Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина, посочи извършителя

OFFNews 22 август 2022 в 14:54 11036 13

Местопроизшествието в Подмосковието

Снимка БТА / АР

Местопроизшествието в Подмосковието

Зад убийството на руската журналистка и политолог Даря Дугина стоят украинските спецслужби, а изпълнител е гражданката на Украйна Наталя Вовк, която е пристигнала в Русия с дъщеря си на 23 юли. Това обяви Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), цитирана от РИА Новости. ТАСС излезе с емисия със заглавие: ФСБ разкри убийството на Дугина.

В събота вечерта на Можайското шосе в Одинцовския район на Подмосковието в движение изгоря автомобилът, зад волана на който по данни на следствените органи се е намирала журналистката и политолог Даря Дугина. Тя е загинала на място. Според предварителната версия е било задействано поставено в автомобила взривно устройство. Руските медии съобщават за експлозив с тротилов еквивалент 400 грама.

„Установено е, че престъплението е подготвено и извършено от украинските спецслужби. Изпълнител е гражданката на Украйна Наталя Павловна Вовк, родена през 1979 година, която е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 година заедно с дъщеря си София Михайловна Шабан, родена през 2010. С цел организиране на убийството на Даря Дугина и получаване на информация за начина й на живот са наели апартамент в Москва в сградата, в която живее загиналата.“ – се казва в съобщението.

ФСБ разпространи и снимки на Вовк и дъщеря й Шабан, за които се твърди, че са замесени в убийството на Даря Дугина. Според непотвърдена от официалните власти информация, разпространявана от рускоезичния сегмент на социалните мрежи, Наталя Вовк била офицер от полка "Азов", публикувани са и нейни снимки с униформа, качени в сайта на проекта "Немезида", събиращ снимки на "фашисти" от Украйна.

РИА посочва, че за наблюдението над журналистката украинките са използвали Mini Cooper. При влизане в Русия са използвали номера от ДНР Е982ХН DPR, в Москва - казахстански номера - 172AJD02, а при напускането на страната - украински - AH7771IP.

Според руските служби, след взривяването на колата на Дугина Вовк и дъщеря й са заминали за Естония през Псковска област. В деня на убийството Вовк и Шабан са присъствали на литературно-музикалния фестивал „Традиция“, където Дугина е била в качеството си на почетен гост. След взривяванетго на джипа Тойота, в който е пътувала жертвата, на 21 август Вовк е напуснала Русия за Естония през Псковска област.

"Убийците на Даша вече са в Естония. Естония, разбира се, няма да ги предаде. Мисля, че у нас ще се намерят професионалисти, желаещи да се полюбуват на островръхите кули в околностите на Талин." - написа малко след съобщението на ФСБ в профила си в Телеграм кремълската пропагандистка и телевизионна водеща Маргарита Симонян.

Веднага след взрива в Подмосковието Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, заяви, че Киев няма нищо общо с взриването на Дугина Той подчерта, че Украйна "не е престъпна и още по-малко терористична държава". Бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарев, който живее в Украйна, каза от своя страна, че убийството е дело на дейсващи в Русия партизани от т. н. Националната републиканска армияе Според него тази организация се занимава с "партизанска борба" на територията на Русия.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

13

Няма как руска курва да се именува евроатлантик,-или курва или шлюха

810

11

https://i0.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2022/08/51070_original.png?resize=300%2C273&ssl=1

810

10

Бармалей
22.08 2022 в 19:2 ASSHOLA

всички руски фашисти ще последват съдбата на фюрера, а най-големия руски фашага ще смени мумията на сифилистика на Червения площад.

810

9

Путю да прибира дъщерите от гнилия Зв бункера, че партизаните дерусифицират наред.

6386

5

Zlatko

22.08 2022 в 16:38

Еййй, я не подценявайте ФСБ! Те са разкрили извършителите още преди атентата. Добре че Путя затегна цензурата и всичко подлежи на проверка, иначе информацията за бомбаджийката и 12 годишната й дъщеря-терористка, че са избягали в Естония щеше да излезе преди взривяването още. Руските разследващи са толкова бързи, че изпреварват събитията даже.

2099

4

Mateevk

22.08 2022 в 16:18

Тия са неподражаеми? Разкриха всичко в най-малки подробности за по-малко от 48 часа! Толкова са подробни, че човек се изкушава да мисли, че всъщност цялата тази работа те са си я нагласили. А имаха остра нужда от подобно "деяние", за да вдигнат малко духа на народа и да могат да съберат поне батальоните от доброволци, а и да опипат почвата за всеобща мобилизация. От толкова бързане обаче са пропуснали да забележат, че всъщност целта на покушението трябва да е бил Дугин, а не дъщеря му, подкарала случайно колата на баща си. Но за какво да си губят времето с такива версии. Украйнските спецслужби решили да убият някоя си Даша в качеството й на дъщеря на баща си и то точно в момент, в който подобен акт никаква работа не им върши, а даже би им навредил много. Страхотен мотив!
 
X

Да помогнем на украинските деца!