Киев твърди, че е прехванал обаждане, доказващо, че Русия е взривила язовирната стена

OFFNews 09 юни 2023 в 13:13 5740 3

Последствията от взрива.

Снимка УКРИНФОРМ в Туитър

Последствията от взрива.

Службата за сигурност на Украйна обяви днес, че е прехванала телефонно обаждане, което доказва, че руска "диверсионна група" е взривила стената на язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна, съобщи Ройтерс.

Язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Южна Украйна беше взривена на 6 юни и двете страни взаимно се обвиняват за стореното.

Разрушаването на стената на големия язовир предизвика огромно наводнение, принуди хиляди жители да се евакуират, а останалите - да спят по покривите, доведе до смъртни случаи и издавени животни. Тепърва ще се оценят щетите на екокататстрофата. Има опасност да плъзнат и зарази.

Службата за сигурност на Украйна качи в "Телеграм" продължаващ минута и половина аудиозапис на предполагаем разговор с участието на двама мъже, които изглежда обсъждат последиците от бедствието на руски език.

"Те (украинците - бел. ред.) не са го ударили. Това беше наша диверсионна група", казва единият от мъжете, за когото украинската Служба за сигурност твърди, че е руски войник.

"Те искаха някак си, като че ли, да изплашат (хората) с този язовир", продължава мъжът.

"Не мина по план и (те) направиха повече от това, което бяха планирали", допълва той.

Мъжът също така казва, че в резултат на рухването на стената е бил потопен намиращият се непосредствено под нея зоопарк на Нова Каховка, където са загинали хиляди животни.

Другият мъж на линията изразява учудване от твърдението на войника, че руските сили, които са окупирали язовира след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., са разрушили стената.

Службата за сигурност на Украйна не даде повече подробности за разговора или за участниците в него. Тя съобщи в изявление, че е започнала наказателно разследване за военни престъпления и така наречения "екоцид".

"Прехващането от СБУ потвърждава, че Каховската ВЕЦ е била взривена от диверсионна група на окупаторите", се казва в изявление на СБУ. "Окупаторите искаха да изнудват Украйна, като взривят язовира, и инсценираха изкуствено предизвикано бедствие в южната част на страната ни".

В четвъртък стотици украинци бяха спасени от покривите на къщите в наводнените райони. Губернаторът на южната област Херсон заяви, че около 600 кв. км от региона са под вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

09.06 2023 в 16:57

Аналдинчо,

Бягай да кОпаш, че пак ще си легнеш гладен! Нас не ни мислИ! :D

1005

2

eagle60

09.06 2023 в 15:01

някой ще даде ли списък на подчовеците, отишли в този ден на приема на Митрофанова? Не искам кожите им проснати по оградите - просто да ги мразим и презираме безплатно!

-529

1

6екеr4о

09.06 2023 в 13:23

Нищо не мога да напиша, само пЦувни ми се въртят у главата...