Киев санкционира седем високопоставени духовници, свързани с Руската църква

OFFNews 12 декември 2022 в 07:17 1121 2

Златовръхият манастир

Снимка Getty Images

Златовръхият манастир "Свети Архангел Михаил" в Киев

Украинските власти наложиха санкции срещу седем високопоставени духовници от свързаната с Москва църковна йерархия в страната, съобщи президентът Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Санкционираните духовници са част от православните клирици, за които се смята, че заемат благосклонна позиция към инвазията на Русия в Украйна.

"Ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че няма конци, които са на разположение да бъдат дърпани от страната агресор и които могат да причинят страдания на украинското общество", каза украинският президент във вечерното си видеообръщение.

По нареждане на украинския съвет по сигурността е наложен запор върху имуществото на седмината. Срещу тях е наложена забрана за редица икономически и юридически действия, както и фактическа забрана за пътуване.

След обявяването на независимостта на Украйна през 1991 г. в страната се конкурират обявената за автокефална Украинска православна църква и клон от православната йерархия с тесни исторически и канонични връзки с Москва. След началото на руската инвазия свързаната с Русия йерархия официално прекъсна контактите си с Москва, но мнозина украинци остават недоверчиви към мотивите ѝ. Самата Руска православна църква подкрепи инвазията в Украйна.

Миналия месец съветът по сигурността разпореди разследване на дейността на йерархията, свързана с Руската православна църква, докато същевременно се обмислят и законодателни действия за ограничаване на дейността ѝ.

Украинските сили за сигурност проведоха серия от операции в имоти на свързания с Русия клон на църквата и обвиниха миналата седмица високопоставен духовник в антиукраинска дейност в подкрепа на руската политика в социалните мрежи.

Говорител на йерархията, която е в общение с Руската църква, заяви миналата седмица, че дейността й е в рамките на украинските закони и няма законови основания за оказване на натиск върху последователите й.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев наскоро определи властите в Киев като "сатанисти" и "врагове на Христос и на православната вяра".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

12.12 2022 в 07:23

И в украинската църква има ченгета както в нашата. Те ще се изчистят, но ние - не.