Киев предупреди авиокомпаниите да не летят над Черно море

Германският канцлер е категоричен, че военна агресия срещу Украйна няма да остане ненаказана

OFFNews 14 февруари 2022 в 08:17 4399 2

Украинските власти предупредиха авиокомпаниите да избягват полети над Черно море заради военноморските учения на Русия, но държат въздушното пространство на страната да остане отворено.

Премиерът Денис Шмигал каза, че правителството е отделило близо 600 милион щатски долара, за да гарантира продължаването на гражданските полети.

Към момента Украйна смята за безсмислено да затваря въздушното си пространство заради напрежението по границата с Русия. Това обяви Михайло Подоляк, президентски съветник по сигурността, цитиран от Ройтерс.

По думите му такава мярка, която властите в Киев не смятат за необходима, би напомняла на частична блокада.

Самият президент Володимир Зеленски заяви, че не е запознат с категорични доказателства за подготвяно руско военно нападение, въпреки че Съединените щати, Великобритания и други страни препоръчаха евакуация на гражданите си от Украйна.

От вчера служители от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която следи за спазването на примирието в Донбас, се изтеглят от окупирания от сепаратистите град Донецк в Украйна.

Междувременно Киев поиска спешна среща с Русия и останалите членове на организацията, след като не получи обяснение от Москва за струпването на войски по границата.

Президентът Володимир Зеленски кани американския си колега Джо Байдън да посети страната в следващите дни.

Поканата беше отправена по време на телефонен разговор в неделя, в който двамата се договориха да продължат усилията за дипломатическо решаване на кризата.

От своя страна, германският канцлер Олаф Шолц предупреди преди посещението си в Киев днес.

„Нужно е да се каже ясно - в случай на военна агресия срещу Украйна и застрашаване на териториалната ѝ цялост и суверенитет, ще се стигне до реакция и санкции, които ще въведем незабавно в действие заедно със съюзниците ни от Европа и НАТО“.

Във вторник е предвидено Шолц да посети и Москва.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че няма големи очаквания, но се надява Шолц и президентът Володимир Зеленски да синхронизират позициите си преди посещението на германския канцлер в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!