Киев и Харков отново имат ток след ракетните удари. Русия: Искахме да спрем чуждо оръжие

Украйна допуска, че Путин ще обяви обща мобилизация

OFFNews 17 декември 2022 в 18:39 6747 1

Вчера Русия изстреля над 60 ракети, по данни на различни източници.

Снимка Архив

Вчера Русия изстреля над 60 ракети, по данни на различни източници.

Украинските градове постепенно се възстановяват след вчерашната руска ракетна атака, при която бяха поразени важни енергийни обекти и големи градове, вкл. столицата, останаха без ток. Според някои източници половината територия на Украйна е останала без електроенергия след атаките. Днес електроподаването в Киев и Харков бе възобновено. Според министъра на енергетиката на Украйна са повредени девет съоръжения от енергийната система.

В същото време според руското министерство на отбраната ударите в петък са имали за цел да спрат придвижване и разполагане на оръжия и боеприпаси чуждестранно производство.

Днес руски държавни медии съобщиха, че Путин е посетил щаба на военната операция и е провел среща с командирите.

Украйна очаква, че Путин ще проведе обща мобилизация

Командващият оперативното командване "Юг" на украинската армия генерал-майор Андрий Ковалчук ​​заяви в интервю за британската телевизия "Скай", че Украйна и западните й партньори трябва да бъдат подготвени за сценарий, при който Русия ще проведе обща мобилизация и ще набере около милион души в редиците на нейните въоръжени сили. В интервю Ковалчук ​​казва, че при подобно развитие на събитията Украйна все пак ще спечели, но за това съюзниците трябва да й окажат необходимата подкрепа.

"Мисля, че Путин обмисля това и не можем да изключим такъв вариант. Трябва да сме готови за това. Днес трябва да има ясна наша и на нашите партньори позиция, че ако Путин си позволи пълна мобилизация, то партньорите са готови да осигурят всички сили и средства, за да спрат не 300-хилядна, а милионна армия", заявява генерал-майорът. Ковалчук ​​оглавява оперативното командване на въоръжените сили на Украйна, което, наред с други неща, отговаря за военните операции в Херсонска област, под негово командване е извършена операцията за освобождаване на Херсон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

17.12 2022 в 21:51

Рано или късно в Украйна всичко ще бъде възстановено и ще бъде дори по-добре от преди войната.
А руската кочина ще затъва и следващите няколко поколения ще проклинат Путлер.
 
X

Да помогнем на украинските деца!