Киев допуска, че жителите му могат да се завърнат след края на май

Мая Младенова 12 април 2022 в 14:48 3525 0

Властите в украинската столица Киев допускат, че жителите на района могат да се завърнат скоро в града, става ясно от обръщение на областната военна администрация. Завръщането обаче все още не е безопасно.

Ще бъде възможно да се върнете да живеете в района на Киев не по-рано от края на май, обяви ръководителят на областната военна администрация на Киев Александър Павлюк, цитиран от в. "Украинская правда".

Павлюк призова жителите на региона да не бързат да се връщат в окупираните населени места, тъй като все още се работи по възстановяване на комуникациите и разминирането. Според него повече или по-малко реалистичната дата за връщане е краят на май.

Сега в района има голяма опасност от мини - невзривени боеприпаси, минни полета и минни капани, оставени от окупаторите. В момента спасители и сапьори работят за решаването на този проблем. Първо се разминират населени места, дворове на къщи и територии край пътищата. Проверяват се и полетата, за да се справят стопаните навреме със сеитбата.

Освен това в района на Киев се работи за възстановяване на електроснабдяването и газоснабдяването. По предварителни данни се планира електричеството да бъде възстановено до 31 май.

Сега без газ остават 85 населени места, но на 11 април 9 от тях вече са включени към газопреносната мрежа.

По време на окупацията на Киевска област са разрушени 14 моста - в момента се извършва тяхното възстановяване.

Планира се да бъде да пуснат пътят Киев-Чоп до края на седмицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!