Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кешът на руското посолство във Варшава свършва, сметките за ток и вода под въпрос

Красимир Крумов 21 април 2022 в 16:11 2512 4

Снимка Katarzyna Pierzchala/East News

Парите в брой на посолството на Руската федерация във Варшава се топят и има възможност дипломатите да не могат да си платят сметките за ток и вода, съобщава полският "Газета виборча".

Финансовите неволи на Москва в столицата на Полша са в резултат на блокирани от прокуратурата банкови сметки с титуляр посолството. За това пък причината е "възможността за подкрепа на тероризма".

"Имаме известен запас в кеш, но това не са неограничени средства, може да се стигне дотам, да не можем да си плащаме сметките", коментира руският посланик във Варшава Сергей Андреев, цитиран от Ройтерс. Дипломатът заплашва, че ако по тази причина се стигне до затваряне на посолството, същата съдба ще последва и полското посолство в Москва.

Сметките както на Посолството на Руската федерация, така и на Търговското представителство на РФ, бяха блокирани в края на февруари от полската прокуратура по обвинение във възможно финансиране на тероризъм веднага след като Полша изгони 45 руски дипломати от страната. Според посланик Андреев две трети от дипломатическия състав на РФ в Полша вече е напуснал държавата домакин. Веднага след руската инвазия в Украйна Андреев даде интервю за сп. "Мрежи", в което хвалеше политиката на Владимир Путин и твърдеше, че Украйна е изкуствено създадена държава "анти Русия".

Говорителят на МВнР на Полша Лукаш Ясина заяви пред "Полско радио 24", че решението за блокиране на сметките на посолството и търговското представителство е взето от независимата полска прокуратура във връзка с подозренията, че се използват за "различни лоши цели".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

4

офф бее

22.04 2022 в 09:06

Трябва и да ги бомбят за да се почувстват като в Мариупол...

440

3

Pietro

21.04 2022 в 20:08

Като им спрат тока и водата точно ще се почустват като горките цивилни в Мариупол. На рските гадове трябва да се отговаря гадости.

10298

2

AntiZ

21.04 2022 в 18:15

Вече е преведена сумата от парламентарните групи в парламента. Направиха го точно преди да излязат в 10-дневна ваканция.

3767

1

Име на профила

21.04 2022 в 16:34

Няма проблем, само да пуснат една ДМС кампания у нас - нашите патреоти ще дарят пари за цяла централна европа, не само за Варшава!

Дори ще е с удоволствие, вместо да дават за богатите украинци с джиповете :-)

 
X

Подкастът на OFFNews