Казахстан се отказа от кирилицата

OFFNews 12 април 2017 в 18:01 12164 5

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев разпореди в страната да вече да не се пише на кирилица, а на латиница, съобщи РБК. До 2025 година всички документи, периодични издания и книги трябва да са само с новата азбука.

Назарбаев е предложил на правителството на страната да разработи графика за прехода към латиница до края на 2017 г. Това става ясно от статията "Ориентация: духовно възраждане на бъдещето", която е публикувана на правителствения портал в Астана.

По думите на президента смяната на азбуката е свързана с "политически причини". За обосновка на позицията си Назърбаев е привел историческа справка за използваните азбуки в казахския език. Той посочва, че през  VI–VII век се е зародила древнотюркската руническа писменост, че след това до ХХ век се е изпозвало арабското писмо и че през 1929 г. е решено да се пише на латиница. Кирилските букви обаче нямали никаква традиция в страната, тъй като били въведени чак през 1940 година, подчертава президентът.

Назарбаев все пак уточнява, че в първите години след въвеждането на латиница ще може да се използва и кирилицата. Тя обаче трябва да изчезне окончателно до 2025 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката