Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Извънредно положение в Казахстан, българите да не напускат домовете си

OFFNews 18 юли 2016 в 15:53 18841 0

Снимка Reuters

Извънредно положение е въведено в Казахстан заради извършени терористични въоръжени атаки днес, съобщава българското Външно министерство.

Оттам призовават българските граждани да се въздържат  от пътувания до Република Казахстан до снемане на въведения най-висок „Червен код“ за терористична опасност.

Намиращите се българи в град Алмати, където е извършен атентатът, да не напускат домовете си, призовава още Външно министерство.

„Червен код“ на терористична опасност предполага най-висока степен на опасност от възможни нови терористични атаки и е съпътстван от предприемането на редица извънредни мерки, сред които проникване в жилищни и други помещения на силите на реда, временно задържане под стража за 24 часа до изясняване на ситуацията, провеждане на обиски и други оперативни мероприятия, временно ограничаване на свободата на движение и придвижване, както и засилен контрол на ключови места в града (летища, гари).

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството на България в Казахстан. Адресът му е ул. „Иманов” № 11, бизнес-център „Нурсаулет”, ет . 5, гр. Астана, 010000.

При нужда МвнР пуска и телефон за връзка + 77 789 717 882.

При атаката са убити шестима души, а осем са ранени. Сред убитите са четирима полицаи, един цивилен и един от нападателите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews