Казахстан прати Путин при крайцера Москва, блокира паралелния внос

OFFNews 04 май 2023 в 19:59 10811 2

Казахстан
Знамето на Казахстан.

Казахстан е блокирал канала за "паралелен внос" в Русия. Досега основният поток от санкционирани стоки минаваше през точно тази централноазиатска държава, пише "Известия".

"Създават затруднения на границата, на практика са затворили границата за доставки", заяви пред изданието Владимир Матягин, ръководител на асоциацията Грузавтотранс.

Според него автомобилите, превозващи "санкционирани продукти" за Русия, сега са принудени да заобикалят Казахстан, а каналите за доставка са пренасочени през Китай, Иран, Грузия, Азербайджан и Армения.

Според The Moscow Times американска делегация, водена от заместник-министъра на финансите Елизабет Розенберг, е посетила Казахстан в началото на май. Проведени са били редица срещи с държавни служители и представители на бизнеса, по време на които от американската страна са предупредили за вторични санкции за подпомагане на Русия при заобикаляне на санкциите.

"Изглежда, че сигналът на САЩ е бил чут в Астана", пише изданието.

Нов пакет от санкции на ЕС срещу Руската федерация ще бъде представен на държавите членки още следващата седмица. Това означава, че на теория той може да бъде одобрен преди края на май.

Според агенция "Блумбърг" основната цел на новите мерки е да се отстранят пропуските в наложените по-рано санкции и да се реши проблемът със заобикалянето им. САЩ и Япония подготвят свои собствени пакети от санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

Bad Horse

04.05 2023 в 21:51

Казахстан подписа санкциите, и многократно обеща да намали нелегалното им заобикаляне от местни фирми, които купуват ембаргови стоки и пре-продават на Русия. Америка просто им каза "fuck around and find out", с други думи "търпението ни има граници".

345

1

Джендо Джедев

04.05 2023 в 20:10

Елизабет Розенберг ще посети и Китай, Иран, Грузия, Азербайджан и Армения. Със същия резултат.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки