Катар връща украински деца от Русия след преговори за репатриране

OFFNews 16 октомври 2023 в 11:06 3461 0

Украински деца

Снимка БТА/Минко Чернев

Украински деца

Механизъм, създаден от Катар за връщането на деца в Украйна, подсигури връщането на три украински деца в родината им. Те ще бъдат предадени на катарски дипломати в Москва тази седмица, каза днес катарски служител пред Ройтерс. Трите деца са момчета на 2 и на 9 години и 17-годишно момиче.

Той обяви, че в петък Катар е помогнал за връщането на друго 7-годишно украинско дете,  което вече е с баба си и пътува към Украйна през Естония.

Според катарския официален представител, пожелал анонимност, връщането на първите четири деца тества система, която арабската държава в Залива създаде след месеци на тайни преговори с Москва и Киев.

Катарски дипломати ще придружават децата през границата с Естония, Латвия или Беларус или до Катар с чартърен полет, преди да ги върнат в Украйна, каза служителят.

Държавният министър на Катар за международно сътрудничество Лолвах Ал Хатер потвърди посредничеството и описа репатрирането от тази седмица като "само първата стъпка".

Комисарят по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова обяви кратък първоначален списък с украински деца, които ще бъдат върнати у дома с екип от катарски дипломати, проверили самоличността на всяко дете.

Не е ясно колко още деца ще позволи Русия да бъдат върнати в Украйна чрез катарския механизъм. Киев идентифицира 20 000 деца като отведени в Русия или на територия, контролирана от Русия, без съгласието на семейството или настойници.

От нахлуването на Русия в Украйна, започнало през февруари 2022 г., са върнати около 400 деца.

Но миналата седмица Агенцията по правата на човека ООН изрази загриженост, че няма система за улесняване на връщането на украински деца.

Първите четири деца „бяха първите проверени и Русия и Украйна се съгласиха, че родителите им са намерени“, казва служител.

Той добавя, че Украйна се е обърнала към арабската държава, за да посредничи за връщането на децата.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение във военни престъпления за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

Наскоро Катар беше в центъра на вниманието на глобалната дипломация, когато беше посредник за размяната на затворници между САЩ и Иран.

Освен това Катар посредничи между Израел и „Хамас“ за потенциално освобождаване на израелски заложници, държани в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки