Quantcast

Каталуния одобри декларация за обявяване на независимост

ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 17:15 3008 7

Каталуния тръгна по пътя към национална независимост, след като днес местният парламент гласува със 72 гласа "за", 63 гласа "против" и нула "въздържали се" за одобряването на декларация за независимост, съобщи БНР.

Искането на управляващите партии "Жунтс пел Си" ("Заедно за Да") и КУП ("Кандидатура за народно единство") дава възможност за започване на процедура по законово отделяне на автономната област от Испания, която да бъде финализирана до 2017 г.

През следващите 30 дни се предвижда се пристъпи към обособяване на местната система за социални осигуровки и за обществени финанси. Отправено е предупреждение, че няма да се признават решенията на испанския конституционен съд, който се бил "делегитимирал".

Премиерът на Испания Мариано Рахой бе категоричен, че действията на Каталуния са незаконни и ще започне процедура по оспорване на решението на каталунския парламент пред Конституционния съд на страната, тъй като конституцията забранява отцеплението на територии от държавата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 00:35

Криво ще им е на Испанците пък след Каталуня следват баските и Бавария и Шотландия и Белгия и всъщност ако ЕС се федерализира, какво значение има? От тая гледна точка искам Сърбия, Македония и Турция в ЕС, за да приключи Европа с тия простотии наречени национални държави.

09.11 2015 в 20:53

Помните ли преди години, когатот,,диктаотра Путин" каза че случилото се с Косово е опасен ,,прецедент" и САЩ и ЕС не трябва да го допускат. Тогава му се смяха и не го отразиха. Казаха че ,,народите и хората имали право на самоопределение" А сега ,,диктатор Путин" хубаво им го напомня с Крим, където се случи ,,правото на самоопределение", а както гледам и Каталунците и те ще се ползват с такова право. И всички казват- ЩОМ за Косово може, и ние можем. Поредно доказателство за тъпите политики и решения на САЩ и ЕС, които от години тикат света в хаос и анархия, под думите за демокрация и мир. Чуя ли мир и демокрация, вече знам че там или война има, или ще има или страната е пред колапс- питайте Сърбия, Ирак, Афганистан, Украйна, Либия, Египет, Виетнам и да не изброявам още

09.11 2015 в 20:52


Свобода за Каталуня!

Една вметка-днес Косово за малко да бъде прието за член на ООН по въпросите на образованието, науката и културата.

Естествено, васалната територия е гласувала ЗА, после обаче тъпаци като атанасова не позволяват независимост на Каталуня, а още по-после ще питат защо България се разцепва.

09.11 2015 в 20:40

@ “Ананасова-Арпаджикова“ ......маай пръжки с лук под шлифера на ТИКВАТА и не се натискай с маратонките “Пирин“ в А група;)КАПИШ, а...ШУНДО непоръбена:))))))

Като ти гледам изпълнените със злоба и жлъч коментари които винаги не са по темата и винаги са с антируски привкус ми се струва, че някой руснак яко те е гаврил.....НЕ ЛИ!?!?

Не ми отговаряй....дреме ми!

09.11 2015 в 20:28

А нещо за демократичния избор на Крим, като отделяне от руската империя? Или може само за презрените капиталисти?

09.11 2015 в 17:54

Е айде хаирлия да е!

09.11 2015 в 17:42

Премиерът на Испания Мариано Рахой бе категоричен, че действията на Каталуния са незаконни и ще започне процедура по оспорване на решението на каталунския парламент пред Конституционния съд на страната, тъй като конституцията забранява отцеплението на територии от държавата.

А нещо за демократичния избор като най-висше право каза ли?