Половинкилометров протест в Барселона след решението на Мадрид

Последна промяна на 21 октомври 2017 в 19:37 9232 2

Хиляди излязоха на протест в Барселона часове след решението на правителството на Испания да свали регионалното правителство и да насрочи нови избори до 6 месеца. Множеството изпълва половинкилометров участък, предава пратеникът на Нова тв в Барселона.

Протестът бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта. 

Демонстрантите искат и освобождаването от ареста на лидерите на Национална каталунска асамблея и Омниум куртурал Жорди Санчес и Жорди Куишарт, пише "Паис", цитиран от ТАСС.

Към протеста се присъединиха и премиерът на автономния регион Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.

Заради демонстрацията е спряно движението по някои улици. Хора носят "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандират "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Испанското правителство безпрецедентното си решение в отговор на опита на регионалните власти да отделят Каталуния от Испания вследствие на обявения за противоконституционен референдум на 1 октомври. Обявените днес от Рахой мерки трябва да бъдат одобрени от Сената, където гласуването е насрочено за 27 октомври.