Канада връща на Германия турбина, нужна за руски газ

Украйна призова решението да бъде отменено

OFFNews 10 юли 2022 в 20:59 1651 1

Архив

Снимка Getty Images

Канадският премиер Джъстин Трюдо

Канада ще върне на Германия ремонтирана турбина, която е необходима за "Северен поток 1" и може да помогне за осигуряване на непрекъснати енергийни потоци, докато Европа не прекрати зависимостта си от руския газ, съобщи канадският министър на природните ресурси, предава БТА.

Министерствата на енергетиката и на външните работи на Украйна заявиха, че решението е равносилно на приспособяване на санкциите, наложени на Москва, "към капризите на Русия" и призоваха то да бъде отменено.

Канадското правителство посочи в изявление в събота, че издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение" за освобождаване от санкциите срещу Русия на турбини и също така обяви нови мерки срещу Москва в отговор на нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Миналия месец Русия се позова на забавеното връщане на турбината, която германската компания Siemens Energy е обслужвала в Канада, като причина за намаляването на потоците от газ до 40% от капацитета на газопровода "Северен поток 1" от Русия към Германия.

Не е ясно колко време ще отнеме турбината да бъде върната.

В изявлението на Siemens Energy от днес се казва, че компанията работи за възможно най-бързо доставяне на турбината на газопровода "Северен поток - 1".

В петък Кремъл заяви, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

В допълнение към специалното разрешение за турбината, Канада заяви, че ще разшири санкциите срещу руския енергиен сектор, за да попадне под ударите и индустриалното производство.

Говорител на германското правителство заяви, че Германия приветства "решението на нашите канадски приятели и съюзници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

2

хr4

11.07 2022 в 08:19

Скоро братятя ти ще минат на гречка, варени картофи и здравословно ходене пеша, че нещо с рестарта на мОсквичите не им се получава.