Камарата на представителите внася в Сената обвинението за импийчмънт на Тръмп

OFFNews 15 януари 2020 в 09:05 1917 0

Камарата на представителите в американския Конгрес се очаква да гласува днес да изпрати в Сената обвиненията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп е обвинен в превишаване на правомощията си и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Вотът е от важно значение, защото той дава начало на същинския процес, който може да доведе до отстраняването на американския президент от поста.

Три комисии на Камарата изпратиха допълнителни телефонни записи и други доказателства до съдебната комисия на Камарата и призоваха Тръмп да уважи исканията на конгреса.

Преди около месец беше дадено началото на процедурата по импийчмънт, след като Камарата на представителите гласува обвинения, че Тръмп е оказал натиск на Украйна за политически облаги.

След гласуването се очаква председателят на доминираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси да изпрати обвиненията в Сената, като забавянето на този процес доведе до напрежение между двете камари.

В този период демократите се опитваха да осигурят явяване на нови свидетели по време на процеса в доминирания от републиканците Сенат, но това така и не се увенча с успех.

Президентът Тръмп увери, че не е прекрачвал законите и нарече процеса “лов на вещици“.

По време на гласуването днес ще бъдат назначени и законодатели, които ще са в ролята на прокурори. След гласуването тези отговорни лица ще се включат в церемониална процесия по пренасяне на обвиненията от Камарата на представителите в Сената.

Това ще е третият подобен процес срещу американски президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови