Какво се случва с руската опозиция 2 г. след завръщането на Алексей Навални

OFFNews 17 януари 2023 в 10:20 2425 1

Навални

Снимка АП

Алексей Навални

Точно преди две години Алексей Навални лети от Германия до летище Шереметиево. Задържан е още на граничния контрол. Провеждат се митинги в подкрепа на политика, които завършват с арести и наказателни дела. Навални е в затвора от почти 2 г., а много негови колеги и други руски опозиционери са в затвора или в изгнание от Русия.

Какво се случи с протестното движение в Русия през последните 2 г. през погледа на Би Би Си.

Алексей Навални

През 2021 г.: най-изтъкнатият опозиционен политик в Русия

През 2023 г.: в наказателна колония с максимална сигурност и подсъдим по нови дела

През последните месеци на 2020 г. Навални е в Германия, където се възстановява от отравяне с "Новичок" и разследва опита за собственото си убийство заедно с екипа си и журналиста Христо Грозев.

"Въпросът "да се върна или не" никога не е стоял пред мен. Просто защото не си тръгнах. Озовах се в Германия, пристигнах в реанимация по една причина: опитаха се да ме убият", написа тогава Навални в социалните мрежи. - Аз оцелях. А сега Путин, който даде заповедта да ме убият, крещи из целия си бункер и казва на слугите си да се погрижат да не се върна.

След завръщането на Навални първо заменят условната му присъда с реална по старото дело "Ив Роше". След това е добавена нова присъда за изборна измама и неуважение към съда - още 9 г. в наказателна колония с максимална сигурност. Разследва се и друго дело срещу Навални - за създаване на екстремистка общност.

Засега политикът се намира в наказателна колония със строг режим, където редовно е наказван с изпращане в карцера за дребни провинения като разкопчаване на копчето на затворническата му риза. Той се оплаква от здравословното си състояние и от много тежките условия: например Навални казва, че в килията му е настанен затворник с неприятна миризма, а в съседната килия седи психично болен човек, който постоянно крещи.

Любов Собол

През 2021 г.: след митинги срещу ареста на Навални се оказва в следствието

През 2023 г.: в изгнание

Собол започва работа като адвокат на Навални; тя се присъединява към екипа му като една от първите през 2011 г. След изборите за Московската градска дума през 2019 г., белязани от масови протести, тя се превръща във виден опозиционен политик. Нейната гладна стачка с искане да се позволи на независими кандидати да участват в изборите беше един от основните епизоди на тези протести.

След завръщането на Навални Собол е обвинена по "санитарното дело": то е образувано срещу онези, които през януари 2021 г. са свикали митинг в подкрепа на Навални и по този начин, според служителите на реда, са "подтикнали към нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила".

Осъдена е на година и половина лишаване от свобода, което включва забрана да напуска страната. Все пак Собол успява да напусне Русия. Сега живее в Европа и управлява канала в YouTube Navalny LIVE. Собол е издирвана от Русия и е включена в списъка на Россфинмониторинг с екстремисти и терористи.

Мария Альохина

През 2021 г.: след митингите срещу ареста на Навални се озова под домашен арест

През 2023 г.: в изгнание

Изпълнителката от Pussy Riot също е сред обвиняемите по "здравното дело": през 2021 г. тя е обвинена, че е призовала за протест в подкрепа на Навални, който може да разболее хората от коронавирус.

В края на януари 2021 г. Альохина е поставена под домашен арест, а през септември е осъдена на една година ограничена свобода. Когато през пролетта на 2022 г. става ясно, че тази присъда ще бъде заменена с реален затвор в наказателна колония, Альохина бяга в чужбина. Тя напуска дома си, облечена като куриер на "Delivery Club", за да не бъде забелязана от полицията пред дома си. Мария заминава за Европа през Беларус. Сега тя изнася концерти по цял свят като член на Pussy Riot.

Олег Степанов

През 2021 г.: след митинги срещу ареста на Навални се оказва под разследване

През 2023 г.: в изгнание

Ръководителят на московския щаб на Навални също стана обвиняем по "здравното дело" веднага след завръщането на Навални и прекара няколко месеца под домашен арест.

Съдът го призна за виновен за подстрекаване към нарушаване на санитарните правила по време на митинг в подкрепа на Алексей Навални през януари 2021 г. През есента на същата година Степанов получава една година ограничена свобода. Но активистът все пак успява да напусне Русия. Сега той е обявен за издирване, а през юни 2022 г. вече е с реален задочен затвор.

Лилия Чанишева

През 2021 г.: ръководител на щаба на Навални в Уфа

През 2023 г.: в следствения арест, грозят я до 18 години затвор

Чанишева напуска работата си в голямата консултантска компания "Делойт", за да оглави щаба на Навални в Уфа, когато той се кандидатира за президент на Русия през 2017 г.

През април 2021 г. щабът на Навални беше обявен за екстремистка организация. Структурите на Навални обявиха закриването си, за да предпазят бившите си служители от обвинения. Не се получава: през ноември Чанишева, в качеството си на бивш ръководител на централата, беше обвинена в сътрудничество с екстремистка организация. Повече от година тя е в следствения арест, където я очакват до 18 години затвор.

Много от координаторите на щаба на Навални напуснаха Русия, а от тези, които останаха - повече от дузина, се оказаха обект на разследване.

Иля Яшин

През 2021 г.: ръководител на общинския съвет в Москва

През 2023 г.: осъден на 8,5 години затвор

Опозиционен политик, отдал повече от 20 г. от живота си на протестното движение, приятел на Борис Немцов и общински депутат, спечелил изборите в Красноселския район на Москва през 2017 г., Яшин не иска да напуска страната по принцип. Той не напуска Русия дори след пълномащабното нахлуване в Украйна и продължава да разказва за случващото се в канала си в YouTube. Арестуван е и осъден на осем години и половина затвор за това, че говори за убийствата на цивилни граждани от руските военни в Буча.

Евгени Ройзман

През 2021 г.: политик, бивш кмет на Екатеринбург

През 2023 г.: в очакване на съдебен процес

Популярният опозиционен бивш кмет на Екатеринбург е бил на протест, когато Навални е бил арестуван на летището. След началото на войната той отказва да напусне Русия и критикува правителството. През пролетта е глобен няколко пъти за "дискредитиране на армията" - стандартен член, по който руснаците са наказвани за критика на войната. Ройзман беше глобен и за неуважение към правителството: в социалните мрежи той коментира язвително изявленията на външния министър Лавров.

В края на август политикът е арестуван по обвинение в дискредитиране на армията. Наказателният член е вменен едва след подобни нарушения по административния член (член 20.3.3 от Административния кодекс на Руската федерация), по който Ройзман е глобен три пъти през март и април с 50 000 рубли.

В момента Ройзман очаква съдебен процес: няма право да използва интернет и да посещава обществени места.

Андрей Пивоваров

През 2021 г.: организира конгрес на общинските депутати в Русия

През 2023 г.: осъден на 4 години затвор

Изпълнителен директор на "Отворена Русия" на Михаил Ходорковски. Когато през май 2021 г. Държавната дума решава да затегне закона за нежеланите организации, "Отворена Русия" се саморазпуска с надеждата да спаси членовете си от бъдещи обвинения и наказания.

Ликвидирането на движението е обявено на 27 май, а само два дни след това Андрей Пивоваров е свален от полет за Варшава и арестуван по обвинение в ръководене на нежелана организация.

От следствения арест политикът води предизборна кампания за Държавната дума от листата на "Яблоко" в Краснодар. Сега той излежава четиригодишна присъда в наказателна колония.

Владимир Кара-Мурза

През 2021 г.: руски опозиционен активист, известен на Запад

През 2023 г.: в предварителен арест по няколко обвинения, включително за държавна измяна

Кара-Мурза пътува много до Съединените щати, помага за създаването на списъка "Магнитски" и разговаря със западни политици. Силовиците започват да го преследват за това през 2022 г.

Формално Кара-Мурза е арестуван по дело за "военна фалшификация". Разследването решава, че на 15 март 2022 г., по време на реч в Камарата на представителите в Аризона, Кара-Мурза, "действайки на основата на политическа омраза", е разпространил "съзнателно невярна информация", че руските военни бомбардират жилищни райони, родилни домове, болници и училища в Украйна.

Докато той чака да бъде съден в центъра за предварително задържане по първото дело, срещу него се водят нови дела. Първо за участие в работата на нежелана организация, а след това се появява и най-тежкото обвинение - в държавна измяна.

Лев Шлосберг

През 2021 г.: член на Областното събрание на депутатите в Псков

През 2023 г.: ръководител на псковския клон на "Яблоко"

Псковският политик Шлосберг дълго време е един от най-изявените представители на партия "Яблоко". Председател на псковския клон на партията, той е избиран няколко пъти за депутат в регионалния парламент. Сега той е един от малкото опозиционери, които все още са на свобода в Русия. В своя канал в YouTube Grazhdanin TV Шлосберг, заедно с други псковски активисти, говори за местни проблеми и световни новини, включително за войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

1

order

17.01 2023 в 11:57

Ами тия от опозицията поне са лесни в тая необятна страна... да им отцепват едни хиляда м2 в Сибир и да щрайкат, да си крещят и да се самоизхранват... що занимават цял народ, че и сорос даже!!!