Как се е случила трагедията в Креведия: шофьор опитал да прехвърли газ в празна цистерна с маркуч

Първият взрив е бил толкова силен, че е отнел живота на съпрузи, намиращи се в къща на отсрещната страна на улицата

OFFNews 28 август 2023 в 08:19 19406 1

Пожарникари напускат мястото на взривовете.

Снимка БТА/АП

Пожарникари напускат мястото на взривовете в румънската община Креведия.

Шофьор се е опитал да прехвърли газ в празна цистерна с маркуч. Това е причината за трагедията в румънската община Креведия, където в събота вечерта две огромни експлозии на станция за пропан-бутан отнеха живота на двама души - съпрузи, които са се намирали в къща от другата страна на улицата; раниха 58 - сред които 39 пожарникари, и доведоха до евакуацията на три хиляди жители. Първият починал, съпругът, получи смъртоносен инфаркт. Съпругата му издъхна часове по-късно с 95% изгаряния.

Какво се е случило разказа в неделя вечерта главният прокурор на Румъния Алекс Флоренца на база установеното от следователите, цитиран от www.digi24.ro.

Въпросната станция е собственост на компания с 25 пункта в Румъния. Този в Креведия е загубил разрешителното си за дейност през 2020 г. и властите са поискали затварянето му. В събота там били четирима служители от непалски произход, които по документи били наети другаде. В района били докарани три цистерни, едната - пълна с газ, която е била паркирана в двора. Шофьорът казал, че има проблеми с колата си. Искал да прехвърли газта в друга цистерна и заедно с другия шофьор монтирали маркуч при условия, които не са напълно изяснени, обясни главният прокурор. В този момент под цистерната се запалил огън. Двамата шофьори извели четиримата азиатци от помещението, за да им помогнат да спрат движението, и се опитали да потушат пожара. В този момент настъпила първата експлозия.

Пожарникари напускат мястото на взривовете в Креведия, Румъния. Снимка: БТА/АП

Разследването водят специалисти от отдел "Криминални разследвания и икономически престъпления". Изслушват се свидетели, извършват се претърсвания на жилища, включително в кметството на Креведия, на работните места на дружеството в Букурещ и в жилищата на двамата акционери на дружеството.

Прокурорската преписка се отнася до престъплението виновно унищожаване, довело до катастрофа, като под катастрофа по смисъла на Наказателния кодекс се разбира ситуация, при която такова събитие води до смърт или телесна повреда на две или повече лица, обясни главният прокурор.

Основната цел на претърсванията е да се намерят документи и записи за разследването, както и различни носители на информация, които могат да съдържат доказателства за разследването. Основните му цели са: да се установят дейностите, извършвани от дружеството чрез станцията в Креведия след обявяването ѝ за закрита; да се провери как функционирала; как е бил извършен контролът от страна на компетентните институции.

От съществуващите данни и измервания може да се каже, че е възможно все още да има газови емисии от един от резервоарите на територията на предприятието. Периметърът е обезопасен. Претърсването на място се извършва в рамките на охраняемия периметър и обектът ще бъде обезопасен през нощта, докато не бъде отстранена всякаква опасност и не възникне опасност за екипа за търсене.

След трагедията румънският премиер Марчел Чолаку нареди проверки на всички бензиностанции и газстанции в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

28.08 2023 в 12:51

След многогодишно съревнование и сравнение на Румъния и България кой е по по най достоен да застане наравно до европейските народи, се вижда, че домнуле Петреску не се различава много от бай ти Ганьо и ще вървят рамо до рамо "през просото" още дълги години.
Контрола на пункта с отнето разрешително е бил изцяло в ръцете на потребителите, които са нямали проблем да зареждат на обект, който не издава касови бежки например. Същите, чиито живот и домове сега са разрушени от експлозиите.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки