Как руска независима медия откри къде е Навални

OFFNews 16 март 2021 в 17:47 4301 0

Църквата в наказателната колония ИК-2 в Покров.

Руският сайт “Открытые медиа” първи успя да докаже, че руският опозиционен лидер Алексей Навални се намира в наказателната колония ИК-2 в Покров, като преведе 1312 рубли (около 30 лв.) на затворническа сметка на негово име. Получаването на транзакцията е потвърдена от счетоводител на затвора. Изправителното учреждение може да приеме такъв превод само ако затворникът се намира там. Кореспондентът на изданието се е опитал да направи такъв превод и в началото на март, но Навални тогава е бил в друго място за задържане. Изданието е свързано с бизнесмена Михаил Ходорковски.

Навални обяви вчера, че се намира в "концентрационен лагер" в послание, качено в акаунта му в Инстаграм. В него той потвърди информациите за това къде излежава ефективната си присъда, наложена му от съд в Москва преди близо месец и половина.

"Трябва да признаем, че руската затворническа система успя да ме изненада. Не мислех, че може да се построи концентрационен лагер на 100 километра от Москва", написа Навални. Той уточни, че се намира в наказателна колония номер 2 в покрайнините на град Покров във Владимирска област. Там той трябва да излежи две години и половина затвор.

Навални разказва, че е под постоянно наблюдение. "Но, ако го приемате от веселата страна, може да се живее", пише опозиционерът, цитиран от ДПА. Четирийсет и четири годишният руски опозиционер допълва, че макар да вярва на многобройните медийни публикации за малтретиране в наказателните колонии, досега върху него не е било упражнявано насилие".

В края на миналата седмица стана известно, че Навални е преместен от следствения арест, но оттогава не се появяваше никаква официална информация за него. Появиха се информации за неговото изпращане в наказателна колония, но докато самият Навални не разказа това днес, имаше неяснота за това къде се намира.

През уикенда много потребители в социалните мрежи призоваха за разкриване на местонахождението му под хаштага "Къде е Навални" ("Where is Navalny").

В съобщението, качено в Инстаграм, има и снимка на Навални. На нея той е с обръсната глава, но е от преди години. Навални казва, че за него е невероятно усещане да прокара ръката си по току-що избръсната си глава. Освен това той казва, че продължава да го изненадва и осеяното със звезди небе, което вижда от наказателната колония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!