Как Хамас заблуди Израел за смъртоносната атака

OFFNews 09 октомври 2023 в 13:42 7847 5

Израел

Снимка Getty Images

Ракетите, изстреляни от Газа на 7 октомври.

Внимателно планирана заблуждаваща кампания е позволила на "Хамас" да използва за смъртоносната атака момент, в който Израел е свалил гарда. Булдозери, делтапланери и мотоциклети са ползвани в операцията, хванала неподготвена най-мощната армия в Близкия изток, пише в анализ агенция "Ройтерс".

Нападението от събота, 7 октомври, е най-тежкият пробив в отбраната на Израел, откакто двете армии започнаха война през 1973 г. То идва след двугодишно разиграване на заблуждаващи действия от страна на "Хамас", вкл. пазене в тайна на военните планове и демонстрация, че групировката не желае да се бие.

Докато Израел вярваше, че удържа уморената от войната "Хамас", като предоставя икономически стимули на работници от Газа, бойците на групировката са били обучавани и тренирани, често пред очите на всички, заявява пред "Ройтерс" източник, близък до "Хамас".

Този източник е предоставил много подробности за атаката и подготовката за нея. Трима източници от израелските служби за сигурност, които са помолили да не бъдат назовавани, също са разказали детайли.

Ето как изглежда сглобеният по тези данни разказ за случилото се:

"Хамас" остави у Израел впечатлението, че не е готов за битка", казва източник, близък до "Хамас", описвайки плановете за най-изненадващото нападение след войната от Йом Кипур отпреди 50 години, когато Египет и Сирия изненадаха Израел и го накараха да се бори за оцеляването си.

"Хамас използва безпрецедентна разузнавателна тактика, за да заблуди Израел през последните месеци, като създаде публично впечатлението, че не е готова да влезе в битка или конфронтация с Израел, докато се подготвяше за тази мащабна операция", посочва източникът.

Израел признава, че е бил изненадан от нападението, което съвпада с еврейския Сабат и с религиозен празник. Бойци на "Хамас" нахлуха в израелски градове, като убиха 700 израелци и отвлякоха десетки граждани. Оттогава Израел е убил повече от 400 палестинци при ответните си действия в Газа.

"Това е нашият 11 септември", заяви майор Нир Динар, говорител на израелските сили за отбрана. "Изненадаха ни, дойдоха бързо от много места - по въздух, по земята и по море".

Осама Хамдан, представител на "Хамас" в Ливан, заяви пред Ройтерс, че нападението е показало, че палестинците имат волята да постигнат целите си "независимо от военната сила и възможностите на Израел".

Имитация на селище

Един от най-забележителните елементи от подготовката си на "Хамас" е построяването на имитация на израелско селище в Газа, където бойците са тренирали военен десант и се обучавали да го щурмуват, казва източник, близък до "Хамас". Бойците дори са направили видеозаписи на маневрите.

"Израел със сигурност ги е видял, но е бил убеден, че "Хамас" не желае да влиза в конфронтация", добавя източникът.

Междувременно групировката "Хамас" се опитваше да убеди Израел, че я е грижа повече за това работниците от Газа - тясна ивица земя с повече от два милиона жители - да имат достъп до работа отвъд границата и че няма интерес да започва нова война.

"Хамас" успя да изгради цялостна представа, че не е готова за военна авантюра срещу Израел", дабовя източникът.

След войната с "Хамас" през 2021 г. Израел се опитва да осигури базисна икономическа стабилност в Газа, като предлага стимули, включително хиляди разрешителни за жители на Газа да работят в Израел или на Западния бряг, където заплатите в строителството, селското стопанство или услугите могат да бъдат десет пъти по-високи от тези в Газа.

"Вярвахме, че фактът, че те идват да работят и носят пари в Газа, ще създаде определено ниво на спокойствие. Сгрешихме", казва друг представител на израелската армия.

Източник от израелските служби за сигурност признава, че израелските служби за сигурност са били измамени от "Хамас". "Те ни накараха да мислим, че искат пари", казва източникът пред "Ройтерс". "A през цялото време участваха в учения, докато не се разбунтуваха".

Като част от плана през последните две години "Хамас" се въздържаше от военни операции срещу Израел, дори когато друга ислямистка въоръжена групировка, базирана в Газа, известна като "Ислямски джихад", започна серия от собствени нападения или ракетни атаки.

Сдържаността на "Хамас" предизвика публични критики от страна на някои нейни поддръжници, които отново имаха за цел да създадат впечатлението, че "Хамас" е фокусирана върху икономически проблеми, а не върху военна атака, казва източникът.

На Западния бряг, контролиран от палестинския президент Махмуд Абас и неговата групировка "Фатах", имаше и такива, които се подиграваха на "Хамас" за това, че пази тишина. В едно изявление на Фатах, публикувано през юни 2022 г., групата обвини лидерите на "Хамас", че бягат в арабските столици, за да живеят в "луксозни хотели и вили", оставяйки народа си в бедност в Газа.

Втори израелски източник от сферата на сигурността заявява, че е имало период, в който Израел е смятал, че лидерът на движението в Газа Яхия ал-Синвар е зает с управлението на Газа, "а не с убийството на евреи". В същото време Израел е отклонил вниманието си от "Хамас", докато е работил за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия.

Без теч на информация

Израел отдавна се гордее със способността си да прониква и наблюдава ислямистки групи. Вследствие на това, казва източникът, близък до "Хамас", решаваща част от плана е била да се избегне изтичане на информация.

Много от лидерите на "Хамас" не са знаели за плановете. Докато са тренирали, хилядата бойци, участвали в нападението, не са знаели каква е точната цел на ученията, добавя източникът.

Когато настъпил денят на операцията, тя била разделена на четири части, казва източникът от "Хамас", описвайки различните елементи.

Първият ход е обстрел с 3000 ракети, изстреляни от Газа, който съвпадна с нахлуване на бойци, които са прелетели с делтапланери или моторни парапланери над границата, казва източникът. Израел заяви, че първоначално са били изстреляни 2500 ракети.

След като бойците на делтапланерите са се спуснали на земята, те са обезопасили терена, за да може елитен команден отряд да щурмува стените, построени от Израел за предотвратяване на проникване.

Бойците са използвали експлозиви, за да пробият стените, след което са преминали през тях с мотоциклети. Булдозери са разширили пролуките и още бойци са навлезли с четириколесни машини - сцени, които свидетели описват.

"Огромен провал"

Отряд командоси атакува щаба на израелската армия в южната част на Ивицата Газа и блокира комуникациите на щаба. В резултат служещите там не могат да се свържат с командирите си или един с друг, казва източникът.

Последната част е прехвърлянето на заложници в Газа, което е направено най-вече в началото на атаката, казва източникът, близък до "Хамас".

При един от случаите на вземане на заложници, станал широко известен, бойците отвличат посетители на парти, бягащи от празненство в близост до кибуца Реим край Газа. Кадри в социалните медии показват десетки хора, които бягат през полето и по пътя, докато се чуват изстрели.

"Как е възможно това парти да се прави толкова близо (до Газа)?" - коментира пред "Ройтерс" източник от израелските служби за сигурност.

Източникът добавя, че израелските войски не са били в пълен състав в южната част на страната близо до Газа, тъй като част от тях са били прехвърлени на Западния бряг, за да защитават израелските заселници след вълната от насилие между тях и палестинските бойци.

"Хамас" се възползваха от това", казва източникът.

Денис Рос, бивш преговарящ по близкоизточния конфликт, който сега работи във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, заявява, че Израел е бил разсеян от насилието на Западния бряг, което е довело до "слабо, недостатъчно подготвено присъствие на юг".

"Хамас" вероятно е успял повече от очакваното. Сега те ще трябва да се справят с Израел, който е решен да ги унищожи", казва той.

Пенсионираният генерал Яков Амидрор, бивш съветник по националната сигурност на министър-председателя Бенямин Нетаняху, заяви пред репортери в неделя, че нападението представлява "огромен провал на разузнавателната система и военния апарат в южната част на страната".

Амидрор, председател на Съвета за национална сигурност от април 2011 г. до ноември 2013 г., а сега старши сътрудник в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност, заяви, че някои от съюзниците на Израел са посочвали, че "Хамас" е станал "по-отговорен".

"Ние глупаво започнахме да вярваме, че това е вярно", казва той. "И така, направихме грешка. Няма да допуснем тази грешка отново и ще унищожим "Хамас, бавно, но сигурно", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

5

Ivan Terziysky

09.10 2023 в 21:01

https://faktor.bg/bg/articles/izraelski-medii-tvardya-che-izrael-e-bil-predupreden-za-gotvenata-ataka

9030

4

Ivan Terziysky

09.10 2023 в 16:18

В крайна сметка е виновна цялата партия Ликуд на Нетаняху. Защо така настоятелно го преизбираха това корумпе? Не знаеха ли какви ги е вършил? Раздели нацията, а това е скъпо удоволствие по тези места.
Корупцията УБИВА! Буквално.

700

3

Буда Банкянски

09.10 2023 в 15:19

Сега предполагам, че Китай ще удари Тайван, Сев.Корея - Южна Корея , и четвъртата световна война ще се води с тояги и камъни ...

12407

2

Bad Horse

09.10 2023 в 14:07

Нетаняху е пътник, този път завинаги. Крайно време беше да го изгонят от политическия живот на Израел.

Рашките определено злорадстват в Нета. Анти-семитизма им не е от скоро...

-529

1

6екеr4о

09.10 2023 в 13:54

Медиите са пълни с коментари за спорната съдебна "реформа" на Нетаняху и борбата с нея, в която очевидно са били силно ангажирани израелските тайни служби, както е при всеки авторитарен режим, поради която са проспали подготовката на кървавото нападение...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика